De Slimste Mens

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Slimste Mens
Philip Freriks.JPG
Philip Freriks, de presentator van het programma.
Alternatieve titel De Slimste
Genre Spelshow, quiz
Presentator
Speelduur 40 minuten
Bedenker
Ontwikkelaar
Samensteller
Redactie
Eindredactie
Presentatie Philip Freriks
Maarten van Rossem (jury)
Hoofdrollen
Stemmen
Stemmen (oorspr.)
Stemmen (NL)
Regie
Schrijver
Tekenaar
Montage
Muziek
Intromuziek
Orkestratie
Kostuums
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal
Locatie
Gerelateerde series De Slimste Mens ter Wereld
Producer
Coproducent
Uitvoering
Productiebedrijf Skyhigh TV
Start 2 januari 2006
Einde
Afleveringen 610
Seizoenen 23
Netwerk Talpa TV (2006)
RTL Nederland (2009)
NCRV (2012-2015)
KRO-NCRV (sinds 2015)
Zender Talpa (2006)
RTL 4 (2009)
Nederland 2 (2012-2013)
NPO 2 (2014-2022)
NPO 1 (sinds 2022)
Televizier-Ring
Tv-commercial 1
Tv-commercial 2
IMDb-profiel
[ MovieMeter-profiel]
Website
https://kro-ncrv.nl/programmas/de-slimste-mens
Portaal Portal.svg Televisie

De Slimste Mens is een quizprogramma en spelshow van omroep KRO-NCRV. Het wordt in de zomer en in de winter elke werkdag om 20.40 uur uitgezonden op NPO 1. Philip Freriks is de quizmaster en presentator. Historicus Maarten van Rossem is de eenmansjury van het programma. Naar De Slimste Mens kijken rond de 2 miljoen mensen.

Eerder werd de quiz onder de naam 'De Slimste' uitgezonden op Talpa (in 2006) en RTL 4 (in 2009). Het programma werd toen (op volgorde van noemen) gepresenteerd door Linda de Mol en Jeroen Krabbé. Cees Geel en Jan Verheyen zaten destijds in de jury. Vanaf 2012 is de quiz zoals die nu is te zien bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Tussen 2012 en 2015 werd De Slimste Mens uitgezonden door de NCRV. Nadat die omroep samenging met de KRO, zette KRO-NCRV de quiz voort. Tot en met de zomer van 2022 werd de quiz op NPO 2 uitgezonden. Sinds de winter van 2022 wordt het programma op NPO 1 uitgezonden.

Spelverloop

Historicus Maarten van Rossem is het jurylid in De Slimste Mens

Normale uitzendingen

Aan elke aflevering doen drie kandidaten mee die zoveel mogelijk seconden moeten verdienen door vragen correct te beantwoorden.

De eerste ronde die wordt gespeeld heet 3-6-9. Er worden vijftien vragen gesteld en de kandidaat die de vragen 3, 6, 9, 12 of 15 goed beantwoordt, krijgt 10 seconden. In deze ronde kunnen de kandidaten seconden verzamelen zonder dat er seconden aflopen.

De tweede ronde heet Open Deur. Iedere kandidaat kiest een Bekende Nederlander die vervolgens op het scherm te zien is. De BN'er vertelt eerst een verhaal en stelt daarna de vraag. Vanaf deze ronde lopen de seconden af. De kandidaten moeten om de beurt dingen zeggen die ze weten over het onderwerp. Voor elk antwoord kan een kandidaat 20 seconden krijgen. Een kandidaat mag ook passen, waarna er geen seconden meer aflopen en de beurt gaat naar een andere kandidaat.

De derde ronde is de Puzzel. In deze ronde krijgen de kandidaten twaalf woorden, woordgroepen of zinnetjes te zien op het scherm, waarna ze moeten uitzoeken welke drie groepen van vier woorden bij elkaar horen. Deze vier woorden hebben iets met elkaar gemeen. Kandidaten kunnen seconden verdienen door op te noemen waar een groep van vier woorden over gaat (dus wat de vier woorden met elkaar gemeen hebben). Tijdens de beurt van de kandidaat lopen er weer seconden af. Een kandidaat mag ook passen, waarna er geen seconden meer aflopen en de beurt gaat naar een andere kandidaat.

De vierde ronde is de Galerij. De kandidaten krijgen een voor een acht afbeeldingen te zien die iets met elkaar te maken (een gemeenschappelijk thema) hebben. De kandidaat die aan de beurt is moet dan het juiste trefwoord noemen dat bij de afbeelding hoort. Tijdens de beurt van de kandidaat lopen er seconden af. Een kandidaat mag ook passen, waarna er geen seconden meer aflopen en de beurt gaat naar een andere kandidaat. Vroeger was er geen Galerij, maar was de vierde ronde Ingelijst. In deze ronde moesten de kandidaten lijstjes maken over een bepaald onderwerp door om de beurt een woord te raden. Als een kandidaat een woord opnoemde dat niet op de lijst stond, viel die af.

De vijfde ronde is het Collectieve Geheugen Iedere kandidaat krijgt een beeldfragment te zien waarbij elk vijf trefwoorden horen. Het eerste trefwoord levert 10 seconden, het tweede 20 seconden, het derde 30 seconden, het vierde 40 seconden en het vijfde 50 seconden. Tijdens de beurt van de kandidaat lopen er seconden af. Een kandidaat mag ook passen, waarna er geen seconden meer aflopen en de beurt gaat naar een andere kandidaat. Degene die dan de meeste seconden heeft, is 'De Slimste van de Dag'.

De twee andere spelers gaan door naar de dagfinale. De kandidaat met de minste seconden mag telkens beginnen. Deze persoon krijgt dan een onderwerp en moet zoveel mogelijk opnoemen over dat onderwerp. Tijdens de beurt van de kandidaat lopen er seconden af. Bij elk goed antwoord dat de kandidaat geeft gaan er 20 seconden af bij de tegenstander. Een kandidaat mag ook passen, waarna er geen seconden meer aflopen en de beurt gaat naar de tegenstander. Degene die op het eind 0 seconden heeft, moet naar huis.

Finaleweek

In totaal kunnen de kandidaten zeven afleveringen meedoen. De vijf spelers die het het beste gedaan hebben, gaan naar de finaleweek. De vijfde dag van de week is de 'Grote Finale' of de ' Grande Finale '. Het gaat dan net even anders: de kandidaat met de minste seconden, doet niet mee aan de finale. De andere twee kandidaten vechten om de wisselbeker. De kandidaat die als eerste de tegenstander op 0 seconden brengt, wint de wisselbeker en is dan 'De Slimste Mens' van dat seizoen.

Winnaars

Deze mensen hebben de wisselbeker gewonnen en mochten zichzelf 'De Slimste Mens' noemen:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=De_Slimste_Mens&oldid=823309"