Davide Morosinotto

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 26 sep 2022 om 12:35 (Davide Morosinotto afgerond)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Davide Morosinotto
Davide Morosinotto - Lucca Comics & Games 2018 01.jpg
Davide Morosinotto in 2018
Citaat
Algemene informatie
Naam voluit Davide Morosinotto
Pseudoniem
Bijnaam
Geboren 1980
Geboorteplaats Camposampiero
Overleden
Nationaliteit Italië Italië
Beroep Schrijver, Vertaler, Journalist
Werk
Jaren actief
Genre(s) Kinderboek, Roman
Stroming
Invloeden
Bekende werken Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw (La sfolgorante luce di due stelle rosse)
Uitgeverij(en) Pelckmans, vertaald door Manon Smits. Uitgeverij Fantoom
dbnl
Handtekening
Website
Portaal Portal.svg Literatuur

Davide Morosinotto werd geboren in 1980 in Camposampiero in de buurt van Padua en Venetië. Hij is een Italiaans schrijver, journalist, vertaler.

Hij is de schrijver van talloze romans voor kinderen, vooral voor jongeren, waaronder Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn, winnaar van de Frignano Ragazzi Award 2016, de Gigante delle Langhe Award 2017 en de Andersen 2017 Award als "Beste boek over 12 jaar. Dit boek verscheen in Nederland in 2018.

Morosinotto groeide op in het nabijgelegen stadje Este. Hij studeerde af in Communicatiewetenschappen met een proefschrift in semiotiek (leer over tekens) over de Amerikaanse schrijver Philip Kindred Dick, aan de Alma Mater Studiorum Universiteit van Bologna.

In 1997 was hij een van de vijf finalisten van de Campiello Giovani-prijs met het korte verhaal L'amico del son, terwijl hij in 2004 de finale bereikte van de Urania-prijs voor sciencefictionwerken. In 2007 ontving hij de Mondadori Junior Award voor de roman La corsa della scala, uitgegeven door Mondadori.

In zijn carrière heeft hij verschillende pseudoniemen gebruikt en heeft hij samengewerkt met andere Italiaanse schrijvers, waaronder Pierdomenico Baccalario en Alessandro Gatti. Hij heeft ongeveer dertig romans gepubliceerd bij vooraanstaande Italiaanse uitgevers (zoals Mondadori, Piemme, Fanucci en Edizioni EL), en veel van zijn werken zijn vertaald in meer dan 14 talen.

Samen met Teo Benedetti publiceerde hij in 2016 Cyberbulli knocked down, een handleiding over het juiste gebruik van sociale netwerken om het negatieve fenomeen cyberpesten te voorkomen .

Zijn roman De beroemde Walker & Dawn-catalogus, gepubliceerd in Italië door Mondadori, ontving de Frignano Ragazzi 2016 prijs, de Giant delle Langhe 2017 prijs  en de Andersen 2017 prijs als "Best Book Over 12 Years"  en werd verkocht in verschillende landen, waaronder Duitsland.

In 2020 won hij in Nederland de Zilveren Griffel met Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw, uitgegeven bij Pelckmans, vertaald door Manon Smits.

In Nederland verschenen

  • 2022 De Allergrootste, uitgeverij Pelckmans
  • 2020 Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw, uitgeverij Pelckmans, vertaald door Manon Smits - Zilveren Griffel
  • 2020 De verloren bloem van de sjamaan - De ongelooflijke reis van de Andes naar het Amazonegebied, uitgeverij Pelckmans, vertaald door Pieter van der Drift
  • 2018 Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn, uitgeverij Pelckmans, vertaald door Manon Smit
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Davide_Morosinotto&oldid=732763"