Dansen

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 25 feb 2023 om 09:31 (→‎Jazz dance)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dans
DanceSport pictogram.svg
Aangesloten bij
Wereldbond
Europese bond
Olympisch comité NOC*NSF
Nationale bond Nederlandse Algemene Danssport Bond
Aangesloten liga's
Website: https://nadb.nl/
Portaal Portaalicoon Sport

Dansen is een kunst, veel mensen denken dat het een sport is, maar het is dus vooral een vorm van kunst. Dansen is toch ook een sport waar je heel goed je gevoelens kan uiten. Dansen kun je ook als een sport zien omdat er wedstrijden in gehouden worden en het veel conditie en uithoudingsvermogen vraagt.

Inleiding

Je kan vaak zien aan de danser of hij of zij boos, blij of verdrietig is, je kan vaak ook wel uit de dans stijl halen wat voor persoon het is. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten dans. Je kunt op een dansschool leren dansen. Dansen doe je meestal op dansmuziek (zie Dance). Dansen zie je terug in optredens, wedstrijden of gewoon op straat. Een paar bekenden danswedstrijden in Nederland zijn: het Shell we dance Event en International Dance Organization (IDO site, engels). De Nederlandse vertegenwoordiging is de Vereniging Beroeps Danssport - resp. voor IDO: Nederlandse danssport. Er zijn ook Nederlands kampioenschappen, Europees kampioenschappen en Internationale kampioenschappen.

Hieronder een overzicht van dansen en dansstijlen:

Klassiek ballet

Darcey Bussell, curtain call for Theme and Variations

Bij klassiek ballet wordt er vaak gedanst op klassieke muziek. Je danst meestal op spitzen. Dit zijn speciale schoenen waarmee je op de punt van je tenen kunt dansen. Je begint met spitzen rond je 12e, daarvoor dans je vooral op normale balletschoentjes. Bij klassiek ballet ben je vooral bezig met je lichaamshouding. Bij ballet gebruik je bijna alle spieren.je moet ook heel lenig zijn. Klassiek ballet wordt meestal gespeeld op langzame muziek op een piano. Zie ook ballet.

Ballroom

Ballroom dansen

Op de dansscholen van na 1920 kon je leren stijldansen. Er worden dansen als de wals, charleston (genoemd naar de stad charleston), swingdans en quickstep aangeboden. Dit ging samen op met de muziek van de bigbands. Met de komst van rock-'n-roll begin jaren '60 kwam daar ook een eigen dansvorm bij die sterk afweek van de dan gebruikelijke dansstijlen. Ouderen van die tijd konden dat niet altijd waarderen, maar de jeugd vond dat opwindende zwaaien en zwieren fantastisch. Met de komst van de R&B in de jaren '60 ontstond bijvoorbeeld de twist. Dit is de start voor allerlei nieuwe dansstijlen als de Locomotion, Hully Gully, Bird, Pony, Mashed Potato, Monkey, Swim, Watusi en vele anderen.

Latin-dans

Naast de West-Europese ballroom dansen kwamen rond de Tweede Wereldoorlog ook de Latin dansen naar Europa, gedanst op Latin (muziek). Zoals de Cha-cha-cha, rhumba, Tango, Bolero, salsa en rond 1940 de jive.

Disco-dans

Disco dansers

Bij het ontstaan van de discotheek waar de disco muziek werd gedraaid in de jaren '70 ontstonden er dansstijlen die ook disco-dans worden genoemd. Daarnaast heb je de funk met de funkdance. Tijdens de groeiende populariteit van de disco in de Verenigde Staten werden verschillende nieuwe dansstijlen ontwikkeld, waaronder 'the Bump', 'Penguin', 'Boogaloo', 'Watergate', 'Robot' en 'the Hustle'. Langzame nummers zijn er vooral om op te 'plakken', te 'slijpen' of te 'schuifelen'. Op schoolfeestjes konden de jongeren zo op (zeer) korte afstand met elkaar dansen. Ook de musical achtige films als "Thank God It's Friday" en "Saturday Night Fever" dragen bij aan de populariteit van de disco (muziek) en -dans. Een en ander wordt overgenomen in de jaren '80 in de house. Ook nu zijn het weer films als "Fame", "Flashdance" en "Dirty Dancing" die het dansen weer populair maken onder de jongeren. Hierbij ontstaat ook een stroming van gymnastiek achtige dansen die de aerobics-rage in gang brengt. Natuurlijk is de popmuziek van Michael Jackson en zijn typische danspassen ('moves') een aanjager voor het dansen. De Film "Thriller" laat je zien hoe dat gaat.

Hiphop (dans)

Hiphop (dans) is een dansstijl die bij de hiphopcultuur uit Amerika hoort. De stijl is begonnen toen jongeren op de straat stoere kunstjes deden. Zo begonnen ze ook stoere pasjes te doen. Later werden dat dansbewegingen. Na een paar jaar was Hiphop heel erg bekend geworden. Ook bij de meisjes. In Nederland en België doen ook heel erg veel mensen aan hiphop! Hiphop is dus een stoere Dansstijl, voor jongens & meisjes. De kleding voor hiphop ziet er vaak zo uit: Stoere sneakers, joggingbroeken of wijde broeken, en felle wijde opvallende shirts of vesten. Ook worden er vaak polsbandjes bij gebruikt, of stoere petten. Hip hop stijl gebruiken mensen ook vaak voor graffiti Bv: Swag. swag is cool

Jazz dance

De jazzdance (Jazz dans) ontstaat eind jaren '80 in Londen.

Jazzballet

Jazzballet is een vorm van dans en sport en is ontstaan in Frankrijk.

Winterguard of Color Guard

Winter Guard

Color Guard is in Amerika ontstaan en is gekoppeld aan de muziek van drum- en fanfare korpsen. De drumkorpsen kunnen een dansgroep ondersteunen die met verschillende voorwerpen of gekleurde vlaggen de muziek uitbeeldt en kleur geeft. Colorguard heeft ook in de wintermaanden een apart winterprogramma. Dit wordt ook wel Winterguard genoemd en dat vindt vooral in een sporthal plaats, waarbij de muziek vaak is opgenomen en over speakers wordt afgespeeld. Wedstrijden worden georganiseerd door de Color Guard Nederland. Golor Guards ('kleuren wachters') zijn teams van artiesten (van jong tot oud) die gechoreografeerde (tevoren verzonnen) dansen uitvoeren. Van oorsprong (rond 1937) hebben deze dansen een verbinding met militaire exercities (looppatronen van een groep militairen). Vandaar dat ze voorwerpen gebruiken als vlaggen, banieren , houten geweren en plastic of metalen sabels. Vooral in Amerika zie je optredens in voetbalstadions in de pauze van grote sportevenementen als American Football.

Meer info op: https://www.knmo.nl/doelgroepen/cgn/is-color-guard/

Overige dansvormen

 • Moderne dans
 • Disney dansen
 • Break dans
 • Jazz ballet
 • Tap dansen
 • Iers dansen
 • Majoretten

Cursussen

Je hebt verschillende soorten cursussen. Dit zijn er een paar voorbeelden van:

 • Kidswing
 • Jeugd
 • 2o Plus
 • Streetdance
 • Cuban Salsa

Links

 • Kunstbende, landelijke stichting om jeugd met kunst zoals dans in contact te brengen
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dansen&oldid=770473"