DENK

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DENK

Groep Kuzu Ozturk, pictures from 2011.jpg

Oprichting februari 2015
Opheffing
Actief in Nederland Nederland
Richting Centrumlinks tot links
Stroming Multiculturalisme
Sociaaldemocratie
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Partijleider Tunahan Kuzu
Partijvoorzitter Selçuk Öztürk
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Eerste Kamer
- Tweede Kamer Tunahan Kuzu
- Europees Parlement
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Eerste Kamer
0 van de 75
- Tweede Kamer
3 van de 150
- Europees Parlement
0 van de 26
- Provinciale Staten
4 van de 570
- Gemeenteraden
24 van de 7.640
- Burgemeesters
0 van de 355
- Commissarissen van de Koning
0 van de 12
Overig
Wetenschappelijk bureau
Jongerenorganisatie OPPOSITIE
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Europese fractie
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Afsplitsing van
Portaal Portal.svg Politiek

DENK is een fractie in de Tweede Kamer bestaande uit twee drie, waaronder Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. De fractie Vraagteken2.png bestaat sinds 13 november 2014 nadat ze zich hebben afgesplitst van de PvdA, maar is door een naamswijziging officieel in februari 2015 opgericht.

Ontstaan

DENK is ontstaan nadat de Tweede Kamerleden Kuzu en Öztürk de PvdA uitstapten. Ze deden dit omdat ze het oneens waren met de manier waarop Lodewijk Asscher integratie Vraagteken2.png aanpakte. Kuzu en Öztürk bleven in de Tweede Kamer, aangezien men in Nederland niet de partijen maar de leden kiest. Een dag later ontstond DENK op 9 februari 2015. Op 3 september dat jaar vond de eerste persconferentie plaats.

Een jaar later, in januari 2016, had de partij al meer dan duizend leden. Hierdoor kreeg de partij subsidie van de overheid. Op 18 mei dat jaar gaf televisiepresentatrice Sylvana Simons aan dat ze zich bij de partij voegde en zich verkiesbaar stelde. Later 24 december 2016 verliet ze de partij en richtte ze zelf een partij op; Artikel 1. Inmiddels hebben in Alkmaar en Veenendaal een gemeenteraadslid zich afgescheiden en zich bij de partij DENK gevoegd.

Standpunten

  • Het woord integratie moet vervangen worden door acceptatie. Datzelfde geld voor allochtoon, dat moet 'Iemand met een niet-Nederlandse migratieachtergrond worden.
  • Racisme en discriminatie moet worden aangepakt. Hiervoor moet een speciale minister komen.
  • Straatnamen die verwijzen naar ex-koloniën of het koloniale verleden moeten verdwijnen, datzelfde geld voor bijvoorbeeld tunnels, bruggen en parken.
  • Op het gebied van onderwijs moet er het één en ander veranderen. Volgens de partij is de wereld verdergegaan en het onderwijs moet meegaan. Ook moet het onderwijs beter op de arbeidsmarkt Vraagteken2.png aansluiten.
  • De zorg moeten worden verbeterd. Het eigen risico Vraagteken2.png bij de zorgverzekering wordt afgeschaft, verzekeraars moeten zich verantwoordelijker gedragen en de zorg voor ouderen moet verbeteren.
  • Als je voor een ziek iemand of kinderen zorgt, moet je inkomen hoog. Daarnaast moeten ouderen meer geld krijgen en moeten de bonussen van de rijksten worden verminderd.

Link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=DENK&oldid=576504"