Curaçao

Uit Wikikids
Versie door Bot61 (overleg | bijdragen) op 16 okt 2020 om 18:07 (clean up)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Curaçao
Curaçao
Kòrsou

Flag of Curaçao.svg Curaçao wapen.svg Curacao locator map.png

Hoofdstad Willemstad
Oppervlakte 444 km²
Inwoners 153.671 (2021)
Regeringsvorm Land binnen het Koninkrijk der Nederlanden
Koning Willem-Alexander (sinds 2013)
Gouverneur Lucille George-Wout (sinds 2013)
Premier Eugene Rhuggenaath (sinds 2017)
Talen Papiaments (Papiamentu)
Nederlands (Nederlands)
Engels (English)
Munteenheid Antiliaanse Gulden
Volkslied Himno di Kòrsou
Nationale Feestdag Dag van de Vlag (2 juli)
landcode CW
Portaal Portal.svg Nederland

Curaçao is het een eiland in de Caraïben wat bij Nederland hoort. Tot 2010 hoorde bij de Nederlandse Antillen, maar nu is het een land van het Koninkrijk der Nederlanden. In het jaar 2011 had Curaçao in totaal 149.679 inwoners. De hoofdstad van Curaçao is Willemstad en heeft ongeveer 140.000 inwoners op dit moment. Vroeger was Curaçao een kolonie van Nederland, nu gewoon onderdeel van het koninkrijk.

Geschiedenis

De Handelskade in de Curaçaose hoofdstad Willemstad.

Prehistorie en Spaanse bezetting

Rond 2900 tot 2300 v. Chr. kwamen de eerste bewoners naar Curaçao. Het eiland zat toen waarschijnlijk vast aan het vaste land. Door de eeuwen is dit veranderd, door onder meer de stijging van de zeespiegel. De eerste bewoners waren indianen, om precies te zijn Arowakken. Zij maakten niks van aardewerk, maar gebruikten voorwerpen van dierlijke materialen, zoals wol en botten, schelpen en stenen. De spullen die ze maakten werden voor verschillende dingen gebruikt. Op Curaçao zijn ook Rotstekeningen aangetroffen uit deze tijd. Later gingen de indianen toch dingen maken van aardewerk. Dit was rond 400 n. Chr. In die tijd leefde men vooral van fruit en de visserij.

Op 26 juli 1499 werd Curaçao ontdekt door de Spanjaard Alonso de Ojeda. Op dat moment woonden er zo'n 2000 mensen op het eiland. In 1515 waren zowat alle bewoners als slaaf vervoerd naar Zuid-Amerika, om daar te werken op plantages. In 1527 vestigde een aantal Spanjaarden zich op het eiland. Het eiland werd bestuurd vanuit verschillende steden in het huidige Venezuela. De Spanjaarden vervoerde ook Europese dieren en planten naar Curaçao. Deze groeiden of leefden er oorspronkelijk niet. Voorbeelden hiervan waren geiten, schapen, runderen, paarden en verschillende planten, bomen en bloemen. Veel planten en dieren bleven leven, vooral met dieren ging het erg goed. Toch vonden de Spanjaarden dat er nadelen aan het eiland zaten. Zo kon je er niks verbouwen, omdat de grond te droog was. Ook was er weinig zout, dat weinig opleverde, en er zaten geen goud, zilver of edelstenen in de grond. Hierdoor verdwenen de Spanjaarden langzaam aan van het eiland af. De oorspronkelijke bewoners konden weer vrij leven op het eiland, de meeste waren slaven tijdens de Spaanse bezetting.

West-Indische Compagnie

Het Brionplein in Willemstad.

Toch was de West-Indische Compagnie (WIC) wel geïnteresseerd in het eiland. Daarom werd in augustus 1634 besloten dat Curaçao van Nederland werd. Dit gebeurde door het teken van een contract. Het is een klein eiland met een rotsige bodem dus voor de grootschalige productie van gewassen niet erg geschikt. Wel was Curaçao uitermate geschikt als handelspost door zijn natuurlijke haven. Op de plantages die er waren verbouwden de slaven het voedsel voor de bewoners van het eiland. Hun aantal valt in het niet bij de hoeveelheden slaven die op Curaçao verhandeld zijn. Op Curaçao waren wel andere hulpbronnen, zoals vee, natuurlijke verf, brandstof en kalk. Toch waren er op Curaçao ook problemen. Zo was er een water tekort. Daarom bouwden de Nederlanders een fort bij de Sint Annabaai. Dit werd in 1635 voltooid. Zo was er genoeg drinkwater en water voor de landbouw. Ook was de landbouw een probleem. Op Curaçao was bijna geen voedsel te vinden en de Nederlanders waren afhankelijk van de handel met Europa. Men besloot ook een fort te bouwen voor de "regering" van Curaçao. Hier zou de WIC komen te zitten. Het fort heet Fort Amsterdam en werd in 1636 voltooid.

Herovering

De Spanjaarden waren van plan om Curaçao weer terug te veroveren. Dit was omdat Curaçao erg dicht bij het Spaanse deel van Amerika lag. De Spanjaarden wilden overal informatie over hebben. Zoals waar de forten lagen, de voedselvoorraden, troepenmacht en een aantal andere dingen. Dit hadden ze nodig om te weten hoe ze het beste Curaçao konden veroveren. Om dit te weten te komen ontvoerden en verhoorden ze indianen en ze stuurden spionnen. Uiteindelijk stuurden de Spanjaarden schepen naar Curaçao om het aan te vallen, maar er was storm op zee. Door de storm zijn de schepen vergaan en hebben het eiland nooit bereikt. De Nederlanders hadden geluk gehad, want als de Spaanse schepen het eiland hadden bereikt, hadden ze waarschijnlijk gewonnen. De toekomst van Curaçao was een moeilijk onderwerp. De forten en andere werken hadden erg veel geld gekost, maar toch werd er weinig geld verdiend. Toch bleef Curaçao van Nederland. Nadat Nederland in 1654 Nederlands-Brazilië verloor, werd Curaçao steeds belangrijker.

Slaven

Een kaart van Curaçao uit 1836.

Curaçao werd in het Caribische gebied de belangrijkste handelspost waar slaven gekocht en verkocht werden aan de plantagehouders van de omringende landen. In totaal zijn op Curaçao 112.000 slaven verhandeld. Op Curaçao kun je nu nog een paar plantages waar de slaven werkte bezoeken. Er waren ongeveer honderd plantages op Curaçao. Op een plantage stond een landhuis daar woonde de meester. Daaromheen lagen pakhuizen en slavenhutten. Slaven werkten op het land of in de zoutwinning. Van de honderd landhuizen zijn er nu nog maar vijfenvijftig over.

Van een kolonie tot en met nu

In 1791 ging de WIC failliet. Vanaf toen werd Curaçao een Nederlandse kolonie. Curaçao werd toen dus officieel onderdeel van Nederland. In 1795 kwamen de slaven in opstand op het eiland. De opstand ging onder leiding van de slaaf Tula. De opstand duurde niet erg lang en was vanzelf opgehouden. In 1800 werd Curaçao bezet door het Verenigd Koninkrijk. In 1803 werd de bevolking van Curaçao verdreven. De Engelsen gingen daarna weer weg. In 1807 veroverde de Engelsen het eiland weer. In 1816 werd Curaçao weer teruggegeven aan Nederland. Sindsdien werd Curaçao bestuurd door de Nederlandse regering. Vanaf 1828 werden Curaçao, de andere Antillen en Suriname door één gouverneur-generaal bestuurd. Het gebied werd bestuurd vanuit Paramaribo in Suriname. In 1845 werd besloten dat het idee niet werkte en men verdeelde het gebied in tweeën:

De hoofdstad werd Willemstad op Curaçao. Dit was omdat Curaçao het grootste eiland was. In 1830 werd de slavenhandel verboden door Engeland. In 1863 werd dit ook verboden op Curaçao. Veel voormalige slaven hadden moeite met werk te vinden en geld te verdienen. Veel voormalige slaven verhuisden naar Cuba. Daar werkte ze op suikerplantages.

Tot in het begin van de 20ste eeuw leefden de mensen op Curaçao nog van de handel, landbouw en visserij. In 1914 werd het eiland belangrijker. In Venezuela lagen namelijk veel olievoorraden en die werden via Curaçao vervoerd naar andere delen van de wereld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het eiland belangrijk voor de geallieerden, want die konden via Curaçao brandstof krijgen. In 1954 werd Curaçao onderdeel van de Nederlandse Antillen. De hoofdstad bleef Willemstad. Op 30 mei 1969 was er een staking, de Trinta di mei. Toen staakte de werknemers van de oliemaatschappij Shell. Eerst ging het om hogere lonen, maar zorgde het ook voor verkiezingen op Curaçao. Op 10 oktober 2010 werden de Nederlandse Antillen opgeheven. Curaçao werd net als Aruba en Sint Maarten een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Geografie

De kerk van Sint Willibrordus.

Algemeen

Curaçao ligt voor de kust van Venezuela. In de buurt van Curaçao liggen de eilanden Bonaire en Aruba. Samen vormen zij de ABC-eilanden. Curaçao is omgeven door de Caribische Zee. Het hoogste punt op Curaçao is de Sint Christoffelberg. De berg is 375 meter hoog. 10 meter ten zuiden van Curaçao ligt het eiland Klein Curaçao. Ooit was dit eiland bewoond, maar nu niet meer. Toch staat er op het eiland nog steeds een vuurtoren en een aantal andere gebouwen. Klein Curaçao behoort tot Curaçao.

Plaatsen

De hoofdstad en de grootste stad op Curaçao is Willemstad. Daarnaast zijn erop Curaçao nog een aantal andere plaatsen. Zoals:

De plaatsen liggen verdeeld over het eiland. Daarnaast heeft Willemstad nog een aantal bekende wijken. Denk maar aan Brievengat en Julianadorp.

Klimaat

Een aantal flamingo's op Curaçao.

Curaçao heeft een tropisch klimaat. Er is veel zon en weinig regen. De gemiddelde jaartemperatuur is 30 °C en het verschil tussen zomer en winter is maar ongeveer 2 graden. Ook het verschil tussen de dag- en nachttempratuur is maar klein, namelijk rond de 5 graden. Het zeewater is erg warm, met gemiddeld 26,8 °C. Gemiddeld valt er tussen de 50 en 75 cm regen per jaar. Het regent meestal 's morgens in de vorm van korte zware regenbuien die over het hele eiland heen trekken. De meeste regen valt in de maanden oktober, november en december. De warmste maanden zijn augustus, september en oktober. De koelste maanden zijn januari en februari.

Natuur

Curaçao is vooral bekend om haar grote witte stranden. Toch is dit niet de enige natuurvorm op Curaçao. Op Curaçao is er een soort steppe/savanne landschap. Hier groeien cactussen, lage struiken en lage bomen. Toch komen er op het eiland ook bossen voor. Hier groeien kruiden en zelfs orchideeën in het wild. Op het westen van het eiland zijn er twee natuurgebieden. De eerste is het Christoffelpark. Dit ligt om de Christoffelberg heen. Het tweede gebied is het Nationaal park Shete Boka. Dit park omvat 7 baaien en er komen veel schildpadden voor. Daarnaast leven er op Curaçao een aantal leguaan- en vleermuissoorten.

Beschadigd koraalrif

Curaçao is dan wel bekend om haar grote witte stranden, maar wordt de natuur en het water steeds meer aangetast. De koraalriffen zijn in de afgelopen 40 jaar enorm achteruit gegaan. Curaçao had een koraal bedekking van 32.6% in de jaren '70 en is dit teruggedrongen naar 9.3% in 2013. Dit is een groot probleem, omdat het een negatief effect heeft op algehele ecosysteem. Zowel voor de vissen (geen habitat meer) als voor de mens (visserij, toerisme) is het nadelig.

Koraalrif

Er zijn drie oorzaken te benoemen die voor deze afname hebben gezorgd. Allereerst is dit klimaatverandering. Door de toename van CO-2 daalt de pH-waarde van de oceaan en ontstaat er oceaanverzuring. Hier gaat koraalrif door dood. De tweede oorzaak is bevolkingsgroei. Een toename in bevolking neemt meer vervuiling, overbevissing en kustontwikkeling dat leidt tot beschadigingen aan het koraalrif. De derde oorzaak is toerisme. Toeristen vervuilen ook, maar vooral zonnebrand (dat de giftige stof oxybenzone bevat) zorgt voor verbleking en uiteindelijk de dood voor koraalriffen.

Bezienswaardigheden

De Koningin Emmabrug in Willemstad.

Curaçao heeft vele bezienswaardigheden. De bekendste bezienswaardigheden zijn de panden in Willemstad. Deze panden hebben wat weg van de "normale" Nederlandse grachtenpanden, zoals in Amsterdam en Den Haag. Maar in Willemstad hebben deze panden allemaal verschillende kleuren. Zoals geel, groen, blauw en roze. De kozijnen, deurposten en andere sier dingen zijn meestal wit. In Willemstad staat ook een hele bekende brug, de Koningin Emmabrug. De Koningin Emmabrug is de enige drijvende, houten draaibrug ter wereld. Daarom wordt de brug ook wel Pontjesbrug genoemd. Niet ver van de brug ligt de Koningin Julianabrug, deze brug is de modernste op het eiland. Door al deze monumenten staat Willemstad ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Op Curaçao staan ook een heleboel landhuizen. De landhuizen hebben namen zoals: Pannekoek, Dokterstuin en Brievengat. Santa Martha is een van de oudste landhuizen op Curaçao. Het is gebouwd in de 17e eeuw. Er werd vooral suikerriet verbouwd. Je kunt nu zien hoe men toen leefde en er is ook een tentoonstelling over slavernij.

Bevolking

Strand de Grote Knip.

Curaçao heeft in totaal 150.000 inwoners. In 2010 woonden er 107 verschillende nationale identiteiten op het eiland. Veel mensen komen uit Curaçao zelf, Nederland, China, Libanon, Venezuela, Suriname, Portugal, Indonesië, Dominica, Colombia en Haïti. Op Curaçao wordt Papiaments, Engels en Nederlands gesproken. Ook worden er Spaans en Engels op school geleerd. Lange tijd was Nederlands de enige officiële taal op Curaçao, maar sinds 2007 is Papiaments ook een officiële taal geworden. 81% van de bevolking spreekt thuis Papiaments, 8% spreekt Nederlands, 6% spreekt Spaans, 3% spreekt Engels en 2% spreekt thuis een andere taal. In 2001 was 80% van de bevolking rooms-katholiek, 3,6% was Protestants en 3,5% behoorde tot de Pinkstergemeente. De andere bewoners hadden andere geloven zoals het Jodendom. 4,6% gaf aan geen geloof te hebben.

Politiek

De politiek in Curaçao kent één bestuurslaag. Dit is het eiland. De politiek op het eiland bestaat uit de Staten van Curaçao en een kabinet. De Staten van Curaçao bestaan uit 21 zetels. Het kabinet van Curaçao bestaat uit een premier en een aantal ministers. De huidige premier is Ivar Asjes. Daarnaast zijn er nog 9 ministers. Het huidige kabinet heet Kabinet-Asjes.

Economie

Toerisme, een van de belangrijkste inkomens voor Curaçao.

De munteenheid van Curaçao is de Antilliaanse Gulden. Op het eiland zijn veel havens. Zo heeft Willemstad een grote haven met een olieraffinaderij. Veel mensen werken bij de olieraffinaderij. Een andere bron van inkomsten is het toerisme. Per jaar komen er duizenden toeristen naar Curaçao om te duiken, te zonnen op het strand en om te genieten van de cultuur. Veel mensen duiken graag in de zee rond het eiland. Daar kan men snorkelen en kijken naar tropische vissen. Het strand is heel populair om op te zonnen. Curaçao heeft hierdoor ook een eigen vliegveld, Curaçao International Airport. Verder heeft Curaçao verschillende wegen en is alles goed te bereiken met de auto. Het enige openbare vervoer is de bus.

Media

Op Curaçao zijn er een heleboel radiozenders. Voorbeelden hiervan zijn Dolfijn FM, Z-86 Radio! en Radio Lighthouse. Daarnaast heeft Curaçao ook zijn eigen televisiezenders. Zo heb je bijvoorbeeld TeleCuraçao en TV11. Daarnaast zijn in Curaçao ook Venezolaanse kanalen te ontvangen en deze zijn gratis. De Amerikaanse kanalen kan bekijken tegen betaling, Kanal 24 is gratis. Daarnaast zijn er ook dagbladen zoals het Antilliaans Dagblad, Amigoe en de Caribische uitgave van De Telegraaf.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Curaçao&oldid=631567"