Cultuur in Nederland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cultuur in de wereld

Cultuur wordt voor een groot deel bepaald door geloof. Elke cultuur heeft zijn eigen regels en waarden en normen. Het gedrag dat bij je cultuur hoort wordt je aangeleerd. Het woord Cultuur wordt gebruikt om een hele hoop verschillende dingen te beschrijven die in een land, regio of provincie plaats vinden.


Denk hierbij aan: het land waar je bent opgegroeid, de buurt of stad waar je vandaan komt, de opleiding of school, opvoeding, je vrienden

Dus kun je ook dingen leren van andere culturen om je bijvoorbeeld te kunnen aanpassen. Verschillende culturen hebben dan ook een invloed op je gedrag.

Nederlandse cultuur: Symbool: De kleur oranje , Helden: Willem van Oranje , Rituelen: Koningsdag / Sinterklaas, Waarden: Liberalisme

Nederland is sterk beïnvloed door het christelijke geloof en daarom vieren we ook een groot aantal christelijke feesten Kerstmis (eerste en tweede Kerstdag), Goede Vrijdag, Pasen (eerste en tweede Paasdag), Hemelvaart en Pinksteren. Ook Nieuwjaarsdag staat op de lijst van feestdagen.


Sinterklaas, één van de rituelen, tradities in Nederland



De samenleving

De laatste jaren is Nederland veranderd in een multiculturele samenleving. Van de ruim 16 miljoen inwoners in Nederland, zijn er 3 miljoen niet in Nederland geboren, of hebben ouders die niet in Nederland geboren zijn. Een multiculturele samenleving bestaat uit mensen uit verschillende landen met verschillende gewoonten, religies en achtergronden. Soms gaat het daarbij ook om mensen met een andere huidskleur. Samenleven gaat het best als mensen in een land zich aan de wetten en regels van dat land houden en een aantal gezamenlijke normen en waarden hebben. In landen waar veel immigranten wonen, nemen deze immigranten vaak veel over van de cultuur van dat land, maar behouden ze ook de eigen cultuur.

Schotels aan een flatgebouw. Een van de symbolen van de multiculturele samenleving

Multiculturele samenleving

Na de Tweede Wereldoorlog ging het beter met Nederland. In Nederland was het leven goed. Er was werk, opleiding en veel geld. Hierdoor zijn er allochtonen naar ons land gekomen. Daarnaast ook vanwege onze vrijheid van meningsuiting of vrijheid van godsdienst. Een multiculturele samenleving bestaat uit mensen uit verschillende landen met verschillende gewoonten, religies en achtergronden. Soms gaat het daarbij ook om mensen met een andere huidskleur. Samenleven gaat het best als alle inwoners van een land zich aan de wetten en regels van dat land houden en een aantal gezamenlijke normen en waarden hebben. In landen waar veel immigranten wonen, nemen deze immigranten vaak veel over van de cultuur van dat land. Daarnaast houden zij ook eigen gewoonten en gebruiken vast

Buitenlanders en de cultuur

Mensen die net het land binnen zijn, zijn verplicht een inburgeringscursus te volgen. Tijdens deze cursus leren de mensen de Nederlandse taal en hoe ze zich moeten aanpassen in het land. Als de mensen eenmaal zijn ingeburgerd, gaan ze in de loop van de tijd de normen en waarden overnemen van de Nederlandse cultuur. Mensen gaan ook de typische Nederlandse feestdagen vieren. Bijvoorbeeld, Sinterklaas of Prinsjesdag. Ze vieren het wel, maar op een manier dat zij het fijn vinden, dus elkaar cadeautjes geven, bij elkaar komen (familie hereniging). Ze passen zich wel aan maar doen het dus op hun eigen manier of de manier die zij het leukst vinden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cultuur_in_Nederland&oldid=501048"