Creatief

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 27 okt 2022 om 21:40
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze kinderen zijn creatief bezig

Als je creatief bent, heb je het vermogen om nieuwe dingen te bedenken en/of te creëren (maken). Dit kan je bijvoorbeeld doen door te tekenen, schilderen of kleien. Maar het kan eigenlijk op allerlei gebieden.

Een uitvinder zal op zijn of haar vakgebied ook creatief moeten zijn om tot nieuwe vindingen te komen. Het zelfde geldt voor een componist als het gaat om het bedenken van een muziekstuk. Of een schrijver die een nieuw boek wil schrijven. Ook een kok heeft creativiteit nodig om tot een nieuw en smakelijk gerecht te komen.

Creatieve mensen kunnen als het ware "buiten de box" denken. Er wordt ook gezegd dat ze niet "op de gebaande paden blijven". Dat wil zeggen dat ze de dingen niet op de gebruikelijke manier doen, maar iets anders proberen. Dit is een denkproces en een probeerproces waarbij je proefondervindelijk iets doet. Het wordt ook wel trial and error genoemd. Vervolgens kijk je of het werkt of bevalt. Is dat niet het geval dan kun je een stap terug doen of zelfs opnieuw beginnen. Je leert dus aldoende.

Bij "buiten de box" denken kan iemand een manier van doen of denken gebruiken uit een heel ander vakgebied.

Een goed voorbeeld hiervan was het orgelboek voor een draaiorgel. De geponste gaten bepalen of een instrument in het draaiorgel speelt en voor hoelang. Dit werd ook toegepast voor het maken van patronen in de textiel industrie op weefmachines. Veel later zou het ook gebruikt worden als de enen en nullen (aan en uit) in de telex en nog weer later in de computer technologie.

Je gebruikt dus oude kennis (concepten) voor of in een nieuwe toepassing.

Kinderen zijn vaak van nature nog ongeremd en proberen van alles uit. Van hun zelf mag eigenlijk nog alles en niets moet. Dit aanrommelen is belangrijk voor het creatieve denkproces. Helaas wordt dat door volwassenen niet altijd zo begrepen. Natuurlijk speelt veiligheid hierbij een rol en er zijn regels waar je je aan hoort te houden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Creatief&oldid=741295"