Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 24 juni t/m 24 juli staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Honderdjarige Oorlog. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Convergente plaatgrens

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 1 jun 2018 om 18:35 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''convergente plaatgrens''' is een grens tussen twee platen die op elkaar botsen. Langs de platen komen (zware) aardbevingen en vulkanisme voor. Er z...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een convergente plaatgrens is een grens tussen twee platen die op elkaar botsen. Langs de platen komen (zware) aardbevingen en vulkanisme voor.

Er zijn twee dingen mogelijk langs een convergente plaatgrens:

  • De ene plaat duikt onder de ander; als de twee platen een ongelijk gewicht hebben, zal de zware plaat altijd onder de lichte plaat duiken. Dit komt veel voor bij de zwaardere oceanische korst en de lichtere continentale korst. Maar ook tussen jonge en oude platen kan dit voorkomen; een oude plaat is altijd zwaarder als een lichte plaat. Een voorbeeld waar dit voorkomt is het Andesgebergte in Zuid-Amerika.
  • De twee platen botsen; dit gebeurd als de platen een gelijk gewicht hebben. In dit geval zijn de platen meestal hetzelfde qua gewicht en ontstaan er gebergten. Deze gebergten noemen we plooiingsgebergten. Een voorbeeld waar dit voorbeeld is de Himalaya in Azië.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Convergente_plaatgrens&oldid=515929"