Continentale plat

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Continentaal plat)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schematisch overzicht van de overgang tussen continent (land) en oceaan: A = continent (land); B = continentaal plat; C = continentale helling; D = continentale verheffing; E = oceaan (abyssale vlakte).

Een continentaal plat is een deel van een continent dat is ondergedompeld in een gebied met relatief ondiep water, dat bekend staat als een platzee. Veel van deze platen werden blootgelegd door zeespiegeldalingen zoals tijdens ijstijden. Een voorbeeld daarvan is de Noordzee die over te lopen was vanaf 'Nederland' naar 'Engeland' tijdens de laatste IJstijd. Dat is ook de reden dat vissers daar regelmatig beenderen en kiezen van Mammoeten opvissen, omdat die daar toen leefden. Tussen Rusland en Noord-Amerika (Alaska) viel de Bering Zee tijdens de ijstijd ook droog, waardoor de vroege mensen vanuit Azië daar toen lopend konden oversteken. Dit werden de inheemse volkeren van Noord- en Zuid-Amerika (Native Americans).

Vaak lopen de zee grenzen van een land tot de rand van het continentale plat. Bij Nederland wordt dat de Nederlandse Exclusieve Economische Zone (EEZ) genoemd.

In rood de continentale vlaktes rondom de continenten. Blauw tot paars is heel diep
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Continentale_plat&oldid=799281"