Constantijn II van Griekenland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Constantijn II in 1987, na het afschaffen van de monarchie.

Constantijn II (Grieks: Κωνσταντίνος/Konstantínos) (geboren te Psychiko bij Athene op 2 juni 1940, Athene, 10 januari 2023) was de laatste koning van Koninkrijk Griekenland. Constantijn was tussen 1964 en 1974 koning van Griekenland, maar hij regeerde niet meer sinds 1967. Constantijn II was de opvolger van koning Paul I. Zelf werd hij niet opgevolgd, omdat de monarchie in 1974 werd afgeschaft.

Na zijn koningschap was de Griekse koning een succesvol zakenman en woonde in Athene, nadat hij lange tijd in Londen leefde.

Van prins tot koning

Constantijn wordt geboren in 1940. Hij is de zoon van de Griekse prins Paul, die later koning van Griekenland zou worden, en Frederika van Brunswijk. Een jaar nadat hij geboren is vallen Italië en Nazi-Duitsland Griekenland binnen. De koninklijke familie vlucht eerst naar Egypte en later naar Kaapstad in Zuid-Afrika. In 1946 komt het gezin terug naar Griekenland. Toen zijn oom, koning George II, overleed werd zijn vader koning van Griekenland. Constantijn wordt kroonprins.

Hij ging naar de zogeheten voorbereidende school en later ging hij naar een kostschool. Als student was hij bovengemiddeld en hield van sporten. Constantijn ging verder naar militaire academies in Griekenland en daarna ging hij naar de universiteit van Athene. Constantijn was zo goed in sport, dat hij in 1960 meedeed aan de Olympische Spelen in Rome. Hier won hij een gouden medaille voor zeilen. Verder deed hij nog aan karate en aan zwemmen.

Koningschap

Constantijn en zijn vrouw Anne Marie

In maart 1964 stierf koning Paul I. De drieëntwintigjarige Constantijn werd nu koning. Op 18 september 1964 trouwde hij met de Deense prinses Anne Marie. Samen kregen ze later vijf kinderen:

Constantijn had als taak gekregen de Griekse monarchie moderner te maken. Een beetje naar het idee van koningshuizen in West-Europa en Scandinavië. Toch bleef het in een Griekenland een wisselvallig, maar in 1965 kwam er een protest. Constantijn II ontsloeg namelijk de premier Georgios Papandreou. Dit was vanwege conflict over het ontslag van een paar officieren in het leger. Dit was een beslissing waar van men vermoed dat zijn moeder er achter zou zitten. Veel politici in Griekenland vonden dat de koning recht helemaal niet had om een premier te ontslaan en daarmee het hele kabinet, die een meerderheid hadden in het parlement. In de jaren daarop volgden een hoop kabinetten. Toen er in 1967 weer nieuwe verkiezingen waren, was men dat Griekenland beetje bij beetje ook communistisch zou worden.

De staatsgreep

Op 21 april 1967 kwam een groep legerofficieren aan de macht. Georgios Papadopoulos en Stylianos Pattakos waren hier de bekendsten van. De officieren wilden allerlei wetten invoeren, maar de koning wilde dit niet. Hierdoor werd hij onder druk gezet, waardoor hij er wel op in moest gaan. Toch werkte hij in het geheim een plan om te zorgen dat de officieren zouden moeten aftreden. In december 1967 kwam Constantijn II in opstand tegen de officieren, maar doordat hij verraden werd, mislukte zijn plan. Constantijn hoopte dat het volk hem zou vergeven, maar dat was niet zo. Hij, samen met het gehele koningshuis, werden het land uitgezet. Toch was hij nog steeds officieel koning. De officieren schaften hierna meteen de grondwet af, verboden andere politieke partijen en Griekenland werd hiermee een dictatuur.

Griekenland wordt een republiek

In 1973 werd de republiek ingevoerd onder leiding van Papadopoulos, maar dit was maar voor een paar dagen. Na opstanden werd Papadopoulos opgepakt en werd Griekenland weer een echte democratie. In 1974 schreef de nieuwe gekozen premier een uitnodiging aan Constantijn om terug te keren naar Griekenland. Echter wilde Constantijn eerst weten wat het volk ervan vond. Tijdens een referendum bleek dat 70% voor de democratie was en hierdoor werd Griekenland een republiek. Constantijn aanvaarde dit, waarna hij geen koning meer was van Griekenland. Constantijn leeft tegenwoordig als zakenman in Athene. Doordat hij een verwant is met bijna elk Europees koningshuis, wordt hij vaak uitgenodigd op speciale gelegenheden van het Britse en Spaanse koningshuis en de koningshuizen in Scandinavië.

Overlijden

Constantijn II overleed op 82-jarige leeftijd na een lang ziekbed.

 
Koningen van Griekenland (eigenlijk koningen der Hellenen)

Otto I (1832-1862) - George I (1863-1913) - Constantijn I (1913-1917) - Alexander I (1917-1920) - Olga Konstantinova (koningin-regentes; 1920) - Constantijn I (opnieuw; 1920-1922) - George II (1922-1924)

Tweede Helleense Republiek (1924-1935)

George II (1935-1947) - Paul I (1947-1964) - Constantijn II (1964-1974) - Monarchie afgeschaft (1974)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Constantijn_II_van_Griekenland&oldid=760327"