Conservatief-liberalisme

Uit Wikikids
Versie door Hippogryph (overleg | bijdragen) op 18 jun 2021 om 00:20
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Liberalisme
Yellow flag waving.svg
Stromingen
Klassiek liberalisme
Conservatief-liberalisme
Sociaalliberalisme
Nationaalliberalisme
Economisch liberalisme
Libertarisme
Begrippen
Trias politica
Grondrechten
Rechtsstaat
Vrijhandel
Liberale democratie
Republicanisme
Sleutelfiguren
John Locke
Charles Montesquieu
Adam Smith
Alexis de Tocqueville
Johan Rudolph Thorbecke
John Maynard Keynes
Milton Friedman
Portaal Portal.svg Politiek

Conservatief-liberalisme, ook wel rechts-liberalisme, is een politieke stroming. De stroming bevat zowel elementen van het liberalisme als van het conservatisme. Het conservatief-liberalisme zit in het midden van deze twee stromingen en is het tegenovergestelde van het sociaalliberalisme (ook wel progressief-liberalisme). Het conservatief-liberalisme moet niet worden verward met het liberaal-conservatisme; conservatieven die de vrije markt hebben omarmd.

Conservatief-liberale partijen zijn te herkennen aan de volgende punten:

  • Economie: Conservatief-liberalen willen dat de overheid de economie zoveel mogelijk met rust laten. Ze zijn voor een kleine overheid, die zich met basisdingen als onderwijs, veiligheid en defensie bezighoudt. De overheid moet zoveel mogelijk taken naar het bedrijfsleven overdragen. Ook zijn ze voor lage belastingen.
  • Cultuur: Conservatief-liberalen zijn trots op de idealen van de Verlichting en zijn vaker voorstander van het behouden van tradities. Ze vinden de eigen taal, normen en waarden belangrijk. Hoewel ze voorstander zijn van democratische vernieuwing, vinden ze directe democratie te ver gaan. Conservatief-liberalen zijn voorstanders van immigratie, maar zijn van mening dat immigranten de taal, cultuur, normen en waarden van hun nieuwe land moeten aanleren. Daarnaast vinden ze het belangrijk dat de nieuwe migranten goed opgeleid zijn en hun best doen in de samenleving. Conservatief-liberalen vinden de Europese Unie belangrijk, maar vinden dat de Europese Unie zich niet te veel moet bemoeien andere zaken. Ze zien de Europese Unie vooral als middel voor vrije handel

De VVD is in Nederland de grootste conservatief-liberale partij. Daarnaast is de kleinere Groep-Otten conservatief-liberaal. Hoewel de PVV en het Forum voor Democratie ook conservatief-liberale standpunten hebben, zijn deze partijen nationaalliberaal en nationalconservatief. In Frankrijk en Vlaanderen hebben Les Républicains en de Nieuw-Vlaamse Alliantie zowel een liberaal-conservatieve als een conservatief-liberale vleugel. De Duitse Freie Demokratische Partei is een voorbeeld van een volledig conservatief-liberale partij.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Conservatief-liberalisme&oldid=672937"