Communicatiemiddel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Een communicatiemiddel is een middel dat je inzet om te communiceren. Er zijn verschillende soorten communicatiemiddelen: je stem, je lichaam, teksten, foto's, video's, geuren, kleuren en tekens. Een digitaal communicatiemiddel is het internet. Op het internet kun je verschillende communicatiemiddelen met elkaar combineren.

Communiceren met je stem

Je stem gebruik je om met iemand te kunnen praten. Je kunt je stem op verschillende manieren gebruiken. Je kunt heel luid praten (schreeuwen) en heel zacht praten (fluisteren). Hoe luid iemand praat wordt gemeten in de maat decibel. De luidheid van fluisteren is ongeveer 30 decibel. De luidheid van normaal praten is 60 decibel en die van schreeuwen is zo'n 80 decibel. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand schreeuwt of fluistert. Als er veel herrie is moet je soms schreeuwen zodat de ander je nog kan verstaan. Andere redenen waarom iemand zou kunnen schreeuwen zijn: als iemand kwaad is, blij is, verdrietig is, angstig is of pijn heeft. Fluisteren doe je als het ergens heel stil is en je de stilte niet wilt verstoren. Dat kan bijvoorbeeld zijn als iemand een presentatie geeft. Iemand die hees is fluistert ook. Je kunt je stem ook gebruiken om te zingen. Je maakt dan muziek met je stem. Je kunt als je praat, intonatie gebruiken om een zin uit te spreken. Dat betekent dat je een deel van de zin meer nadruk geeft. Dat doe je om een boodschap duidelijk over te brengen. Apparaten die je kunt gebruiken om te communiceren met je stem zijn: de telefoon, radio, luidspreker, megafoon. Communicatiemiddelen waarop je je stem kunt opnemen zijn bijvoorbeeld: langspeelplaat, cassettebandje, memorecorder, mp3-recorder en compact disk.

Communiceren met je lichaam

Je kunt je lichaam ook gebruiken om te communiceren. Dit noem je lichaamstaal. Een andere term hiervoor is non-verbaal. Non-verbaal betekent letterlijk "niet met woorden". Je kunt je lichaam dus gebruiken om te communiceren. Je kunt je hoofd gebruiken, je bovenlichaam, je armen, handen, benen en voeten. Of een combinatie hiervan.

Communiceren met teksten

Een tekst is een verzameling tekens die je gebruikt om te communiceren. Je kunt een tekst met verschillende doelen inzetten: informeren, amuseren, overtuigen, instrueren of gevoelens uitdrukken. Voorbeelden van teksten zijn: een krant, een boek, een tijdschrift, een liedtekst, een pamflet, een advertentie, een handleiding en een liefdesbrief. Een tekst schrijf je of typ je in een bepaald schriftsoort of lettertype. Het eerste schrift om boodschappen over te dragen ontstond 3200 jaar voor Christus in Mesopotamië (het gebied waar nu Irak ongeveer ligt) en in Meso-Amerika zo'n 600 jaar voor Christus. Getallen worden al meer dan 40.000 jaar vastgelegd. De oudste manier om dit te doen is het gebruik van turfstreepjes.

Communiceren met foto's

Een foto is is een afbeelding die gemaakt is met een fotocamera. De uitspraak: een beeld zegt meer dan 1000 woorden geeft aan dat je een foto heel goed kan gebruiken om een boodschap over te brengen. Om een goede foto te maken moet je onder andere rekening houden met de compositie, de belichting, sluitertijd, standpunt en beeldkader. Er zijn verschillende soorten (genres) foto's:

Communiceren met bewegende beelden

Je kunt op verschillende manieren communiceren met bewegende beelden: televisie, film en animatie. Voor het communiceren via televisie heb je een televisietoestel nodig. Voor het communiceren via film heb je een filmcamera nodig. Een animatie kun je laten zien op televisie, de film of op je computer. Ook bij bewegende beelden heb je ook allerlei soorten:

Communiceren met geuren

Een geur bestaat uit hele kleine deeltjes die rondzweven door de lucht. Geuren ruiken mensen met hun neus. Geuren kunnen heel lekker ruiken, neutraal, of heel vies. Je bent je niet altijd bewust van een geur. Parfums en deodoranten zijn bedoeld om juist wel op te vallen. Een fijne geur is bedoeld om aandacht te trekken. Een vieze geur is bedoeld om er voor te zorgen dat je het niet aan wilt raken. Er zijn dieren die expres een vieze geur afgeven om er voor te zorgen dat ze niet worden aangevallen. Een voorbeeld hiervan is het stinkdier.

Communiceren met kleuren

Kleur is licht dat we kunnen zien. Mensen en dieren verbinden aan kleuren eigenschappen. Zo denken veel mensen bij rood aan: liefde en warmte. Bij wit denken veel mensen aan: zuiver, netjes. Bij zwart denken veel mensen aan: dood en ellende. Mensen, dieren en planten maken gebruik van kleuren om te communiceren. Giftige dieren (bijvoorbeeld een gifkikker) maken veel gebruik van de kleuren rood, geel en zwart. De boodschap die ze daarmee overbrengen is: pas op, ik ben giftig. Andere dieren gebruiken kleuren om aantrekkelijk te zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor de fregatvogel (heeft een rode keelzak) en de stekelbaars (wordt oranje). Planten hebben speciale kleuren om dieren aan te trekken. Die dieren zijn nodig zodat een plant zich kan voortplanten. Bloemen die vogels nodig hebben voor de voortplanting hebben een rode kleur. Bloemen die insecten nodig hebben, zijn vaker geel. Vogels zijn rode kleuren beter en insecten zien gele kleuren beter. Mensen gebruiken ook kleuren om te communiceren. Verkeersborden hebben de kleuren rood en blauw. De kleur rood betekent: het is verboden (bijvoorbeeld: om in te rijden) of let op (bijvoorbeeld: een gevaarlijke kruising). De kleur blauw betekent: hier mag je iets doen (bijvoorbeeld: fietsen).


Communiceren met pictogrammen en symbolen

Een pictogram is een beeld dat je gebruikt om een boodschap over te brengen. Een symbool is ook een beeld om een boodschap over te brengen. Je kunt aan een symbool niet direct zien wat de boodschap is. Die moet je weten. Bij een pictogram is het vaak direct duidelijk wat de boodschap is. Voorbeelden van pictogrammen zijn: bordjes voor de uitgang, voor de wc of dat je ergens mag zwemmen. Voorbeelden van symbolen zijn: het kruis uit het Christendom, de Davidster uit het Jodendom en de vijfpuntige ster uit de Islam.

Digitale communicatie

Als we het over digitale communicatie hebben bedoelen we elektronische communicatie of communicatie via de computer.



Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Communicatiemiddel&oldid=228479"