Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Cobra

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cobra museum te Amstelveen
Schilderij vrouwen, kinderen, dieren. Karel Appel 1951
De grote Vogel, Corneille, 1951
Gevoel van inferioriteit, Aspger Jorn, 1951

Op 8 november 1948 werd er in Parijs een groep voor kunstenaars opgericht. Ze noemden deze groep de CoBrA beweging. Het woord Cobra was samengesteld uit de eerste letters van de Franse woorden Copenhagen, Bruxelles en Amsterdam (ofwel Kopenhagen, Brussel en Amsterdam). Dit waren de hoofdsteden van de landen waar de oprichters vandaan kwamen.

Oprichters

De oprichters in Parijs waren Asger Jorn (uit Denemarken), Joseph Noiret en Christiaan Dotremont (uit België) en Karel Appel, Corneille en Constant Nieuwenhuys (uit Nederland). Later kwamen er nog veel meer kunstenaars die zich aansloten bij deze groep.

Werkwijze

De Cobra groep werd opgericht omdat de kunstenaars iets anders wilden maken dan dat ze eerder hadden laten zien. Ze wilden af van de traditie dat kunst altijd heel goed moet lijken op hoe het in het echt ook is. Ze wilden samenwerken met andere kunstenaars en ideeën uitwisselen. In de Cobra groep zaten niet alleen schilders, maar ook schrijvers en dichters.

De Cobra kunstenaars lieten zich inspireren door kunst uit verre landen, door kindertekeningen en gevoelens. Ook vonden ze soms dat het materiaal waarmee ze werkten (zoals klei of verf) belangrijker was dan hoe het eruit zou komen te zien.

Uit elkaar

Door ruzie in de groep en doordat twee belangrijke kunstenaars ziek werden, viel de Cobra groep in 1951 uiteen. Maar veel kunstenaars bleven samenwerken en op dezelfde manier werken.

Ook nu vinden veel kunstenaars en jonge kunststudenten hun inspiratie in het werk van de Cobra kunstenaars.

Bronnen

Cobra Kunst. (z.d.). In Wikipedia. Geraadpleegd op 22 oktober 2017, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Cobra_(kunst)

Kunstkennis.nl. (z.d.). Moderne Kunst Cobra. Geraadpleegd op 22 oktober 2017, van http://www.kunstkennis.nl/kunstgeschiedenis/moderne%20kunst/cobra.htm

Vrijman, T. (regisseur). (1989). Cobra, een opstand tegen de orde. Cineproductie

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cobra&oldid=513461"