Christus de Verlosser

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 7 jun 2025 om 20:16
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Christus de Verlosser op de Corcovado

Christus de Verlosser (Portugees: Cristus Redentor) is een enorm groot beeld van Jezus Christus. Hij staat met zijn armen gespreid op een heuveltop staat. Het beeld staat in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro op de top van de berg Corcovado. Het beeld is vanuit bijna de hele stad te zien en staat, net als de baai van Guanabara, symbool voor de stad.

Het standbeeld werd tussen 1921 en 1933 gebouwd en is 30 meter hoog. Het is gebouwd in de stijl van de art deco. Het beeld staat symbool voor het christendom wereldwijd. Achter het beeld bevindt zich het Nationaal park Tijuca. Christus de Verlosser werd in 2001 gekozen als een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Het standbeeld staat dus op dezelfde lijst als de Taj Mahal, Machu Picchu en het Colosseum.

In Rio de Janeiro is Christus de Verlosser een geliefde bestemming voor toeristen. Het standbeeld is ook een van de populairste trekpleisters van heel Brazilië. Het gebied rondom het standbeeld staat bekend als de Cariocalandschappen tussen de bergen en de zee. Het standbeeld maakt daar zelf geen onderdeel van uit.

Geschiedenis

Idee

Het idee voor het standbeeld ontstond in 1850 en kwam van de katholieke priester Pedro Maria Boss. Hij wilde het standbeeld bouwen om de Braziliaanse prinses Isabella te eren. Brazilië was toentertijd een keizerrijk. Prinses Isabel was de dochter van keizer Peter II. Zij vond het idee echter niets, waardoor het in de kast verdween. Na de afschaffing van de monarchie kwam er een scheiding tussen kerk en staat in Brazilië. Hierdoor verdwenen de plannen helemaal.

Studenten bezoeken Christus de Verlosser

In 1920 kwam de katholieke raad van Rio de Janeiro met een nieuw voorstel om het standbeeld op de berg te plaatsen. De raad vond dat de Brazilianen hun geloof vergaten. Zij organisatie de Semana de Monumento (Monumentenweek). Tijdens die week werd geld ingezameld voor het standbeeld. Het standbeeld is dus volledig met donaties betaald. Die donaties kwamen grotendeels van Braziliaanse katholieken. Door die donaties kon het standbeeld alsnog gebouwd worden.

Het oorspronkelijke idee voor Christus de Verlosser was iets anders. In de eerste versie hield Christus in zijn ene hand een kruis en in zijn andere hand een wereldbol. Uiteindelijk besloot men die elementen te verwijderen. Christus zou nu zijn armen spreiden om de vrede te symboliseren.

De bouw

Het standbeeld werd bedacht door Heitor da Silva Costa en Carlos Oswald. De Frans-Poolse kunstenaar Paul Landowski ontwierp vervolgens het standbeeld. De Roemeense beeldhouwer Gheorghe Leonida maakte het gezicht. Albert Caquot was betrokken bij de bouw van het standbeeld. Hij bedacht de constructie bestaande uit gewapend beton. Toentertijd was gewapend beton een nieuwe bouwtechniek. Dat materiaal zorgde ervoor dat het standbeeld de armen kon dragen. Aan de buitenkant kwam een laag zeepsteen. Dat materiaal gaat namelijk lang mee en is makkelijk te gebruiken.

De bouw van het standbeeld duurde van 1922 tot 1931. Op 12 oktober 1931 was het monument gereed en werd het ingewijd met een uitgebreide ceremonie door president Getúlio Vargas. Eén van de hoogtepunten moest worden het inschakelen van het verlichtingssysteem door Guglielmo Marconi vanaf zijn jacht, maar door het slechte weer moest de verlichting handmatig aangezet worden door arbeiders bij Corcovado.

Restauratie

Het standbeeld verlicht in de kleuren van de Braziliaanse vlag

In 1990 werd besloten om Christus de Verlosser te restaureren. In 2003 werd de trappen bij het monument aangepakt. Ook werden liften en roltrappen toegevoegd, waardoor het monument toegankelijker werd. In het voorjaar van 2010 werd het monument zelf vier maanden lang gerestaureerd. De structuur van het standbeeld werd onder handen genomen. Ook werden schimmels van het standbeeld verwijderd. De bliksemgeleiders en verlichting werden toen ook vervangen.

Tijdens de restauratie werd het standbeeld beklad door vandalen. Zij spoten verf op een van de armen. Eduardo Paes, de burgemeester van Rio de Janeiro, noemde dat een "misdaad tegen het gehele land".

Latere ontwikkelingen

Op 10 februari 2008 werd het standbeeld getroffen door de bliksem. Het hoofd, de vingers en wenkbrauwen van het standbeeld liepen toen schade op. Tijdens de restauratie in 2010 werd die schade gerepareerd. op 17 januari 2014 sloeg de bliksem opnieuw in. Een vinger aan de rechterhand raakte toen beschadigd.

Tijdens internationale voetbalwedstrijden en de Olympische Spelen 2014 werd het standbeeld verlicht in de kleuren van de Braziliaanse vlag.

Beschrijving

Het standbeeld met de volle maan daarachter.

Het standbeeld van Christus de Verlosser is 30 meter hoog en staat op een sokkel van 8 meter. In totaal is het standbeeld tussen 38 meter hoog. De spanwijdte tussen beide armen is 28 meter. In totaal weegt het beeld 1.145 ton. Het beeld laat Jezus Christus in een simpel gewaad zien met lang haar en een snor. Hij houdt zijn armen gespreid en verwelkomend open. Die houding staat symbool voor de vrede. Ook zorgt de houding ervoor dat het standbeeld de vorm van een kruis heeft. Het kruis is het symbool van het christendom.

Christus de Verlosser staat bovenop de Corcovado, een berg die over Rio de Janeiro uitkijkt. Bovenop de berg is er een uitzichtplatform. Toeristen kunnen dat platform bereiken door middel van trappen, roltrappen en liften. De Corcovado is 710 meter hoog. Toeristen nemen vaak de Corcovadospoorlijn in de wijk Cosme Velho. De spoorlijn zet toeristen in de buurt van het standbeeld af en de rit duurt 20 minuten. Het is ook mogelijk om dit stuk met de auto te rijden. Hierna moeten de bezoekers nog 222 traptreden naar het platform lopen. Tegenwoordig is het platform ook bereikbaar door middel van drie liften of vier roltrappen.

Sinds 2006 bevindt zich bij het platform ook een kleine kapel. Het is ook mogelijk om bij het standbeeld te trouwen.

Vergelijkbare standbeelden

In verschillende landen staan vergelijkbare Christusbeelden. Voorbeelden zijn Cristo Rei in Lubango (Angola), Cristo de La Habana in Havana (Cuba), Cristo de la Concordia in Cochabamba (Bolivia), Cristo Redentore in Maratea (Italië), Cristo del Pacífico in Lima (Peru), Pomnik Chrystusa Króla in Świebodzin (Polen) en Christ of Vũng Tàu in Vietnam. Ook staan in Brazilië enkele standbeelden gebaseerd op Christus de Verlosser. Die standbeelden staan in Balneário Camboriú, Encantando, Jataí, Pitangui en Rio Verde.

De Italiaanse kunstenaar Guido Galletti heeft ook drie bronzen Christusbeelden onder water gemaakt. Eentje staat op de bodem van de Middellandse Zee, eentje voor de kust van Grenada en eentje voor de kust van Florida. De drie standbeelden staan bekend als Christ of the Abyss.

Galerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Christus_de_Verlosser&oldid=945642"