Chemicaliëntanker

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chemicaliëntanker Ursula Essberger in 2018

Een chemicaliëntanker is een type tankschip dat is ontworpen om chemicaliën in bulk te vervoeren. Onder een chemicaliëntanker wordt een schip verstaan ​​dat is gebouwd of aangepast voor het in bulk vervoeren van alle vloeibare (vaak chemische) producten. Naast industriële chemicaliën en schone aardolieproducten vervoeren dergelijke schepen vaak ook andere soorten gevoelige lading die een hoge standaard van tankreiniging vereisen, zoals palmolie, plantaardige oliën, talg, bijtende soda en methanol.

Chemicaliëntankers variëren in grootte van 5.000 tot 35.000 ton draagvermogen, wat kleiner is dan de gemiddelde grootte van andere tankertypes (zoals een olietanker) vanwege de gespecialiseerde aard van hun lading en de groottebeperkingen van de haventerminals (aanlegplaatsen) waar ze aanleggen om te laden, te lossen en de aan- en afvoer. Dat zijn dus relatief kleine havens.

Chemicaliëntankers hebben normaal gesproken een reeks afzonderlijke ladingtanks die van binnen zijn gecoat (geschilderd) met gespecialiseerde coatings zoals fenolepoxy of zink-verf, of zijn gemaakt van roestvrij staal. De coating of het materiaal van de ladingtank bepaalt welke soorten lading een bepaalde tank kan vervoeren: roestvrijstalen tanks zijn vereist voor agressieve zure ladingen zoals zwavelzuur en fosforzuur, terwijl 'gemakkelijkere' ladingen - zoals plantaardige olie (denk aan slaolie) - kunnen worden vervoerd in epoxygecoate tanks (epoxy is een soort kunststof). Ook de coating of het tankmateriaal is van invloed op hoe snel tanks gereinigd kunnen worden. Gewoonlijk kunnen schepen met roestvrijstalen tanks meer soorten ladingen vervoeren en kunnen ze sneller worden gereinigd tussen de ene lading en de andere, wat de extra kosten van hun constructie verlaagd. Voordat tanks worden gereinigd, moeten ze goed worden geventileerd (gelucht) en gecontroleerd of ze vrij zijn van mogelijke giftige of explosieve gassen.

Momenteel worden de nieuwste chemicaliëntankers gebouwd door scheepsbouwers in Japan, Korea of ​​China, waar de grote meerderheid van de roestvrijstalen chemicaliëntankers wordt gebouwd, aangezien het lassen van roestvrij staal met de nauwkeurigheid die vereist is voor de constructie van ladingtanks een moeilijke vaardigheid is om te verwerven. Landen met kleine bouwers zijn onder meer Turkije, Italië, Duitsland en Polen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Chemicaliëntanker&oldid=755473"