Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Chalet

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 25 feb 2017 om 12:39 (Categorie:Woning verwijderd; Categorie:Wonen toegevoegd met HotCat)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een chalet in Brazilië

Een chalet is een houten huis of boerderij. Chalets zijn veel in de Alpen te vinden.

Een chalet heeft meest een zadeldak, wat vrij plat is. Ook is er vaak een (klein) balkon of een galerij. Vanaf de onderkant is er vaak (zo'n halve meter) natuursteen, om te voorkomen dat het hout wegrot. De muren zijn gemaakt van zwaar hout, zodat de warmt binnen blijft en de kou buiten. Voor de ramen zijn zijn er vaak houten luiken. Vaak staan chalets bekend om de kleine, geschilderde bloemetjes in de raamkozijnen.

De eerste Europeanen die in Zwitserland op vakantie gingen waren vaak rijk. Zij verbleven in een chalet en maakte het iets romantischer. Ze vonden het zo mooi dat ze zelf ook graag een huis in die stijl wilden, de chaletstijl. Aan het einde van de 19e eeuw doken in voornamelijk Noord- en West-Europa huizen in deze stijl op.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Chalet&oldid=474493"