Celmembraan: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Foutieve informatie aangepast)
k (red.)
Regel 1: Regel 1:
 
[[Bestand:Plasmamembraan.jpg|right|250px|thumb|Een celmembraan.]]
 
[[Bestand:Plasmamembraan.jpg|right|250px|thumb|Een celmembraan.]]
Een '''celmembraan''', '''plasmamembraan''', '''plasmalemma''' of '''membrana cellularis''' is een deel van een [[cel]] die de binnenkant van de buitenkant scheidt. Een celmembraan wordt bij plantencellen aan de buitenkant begrensd door de [[celwand]], die de cel nog meer beschermd. Aan de binnenkant zit het [[cytoplasma]], waar alle andere dingen in zitten. De celmembraan geeft de cel z'n vorm en ook een beetje bescherming. Een celmembraan bestaat uit fosfolipiden en [[eiwit]]ten. Een celmembraan is uiterst dun en niet overal dicht. Hij kan wat dingen doorlaten, zoals afvalstoffen van de cel naar buiten en eiwitten en suiker naar binnen. Water en elektriciteit komen er dan weer niet doorheen. Je kan een celmembraan zien als de [[douane]] van een cel. Zowel dierlijke als plantaardige cellen hebben een celmembraan.
+
Een '''celmembraan''', '''plasmamembraan''', '''plasmalemma''' of '''membrana cellularis''' is een deel van een [[cel]] die de binnenkant van de buitenkant scheidt. Een celmembraan wordt bij plantencellen aan de buitenkant begrensd door de [[celwand]], die de cel nog meer beschermt. Aan de binnenkant zit het [[cytoplasma]], waar alle andere dingen in zitten.
  +
  +
De celmembraan geeft de cel zijn vorm en ook een beetje bescherming. Een celmembraan bestaat zelf uit [[fosfolipide]]n en [[eiwit]]ten. Een celmembraan is uiterst dun en niet overal dicht. Het kan wat dingen doorlaten, zoals afvalstoffen van de cel naar buiten en eiwitten en suiker naar binnen. Water en elektriciteit komen er dan weer niet doorheen. Je kan een celmembraan dus zien als de [[douane]] van een cel. Zowel dierlijke als plantaardige cellen hebben een celmembraan.
   
 
==Zie ook==
 
==Zie ook==

Versie van 4 jun 2015 22:04

Een celmembraan.

Een celmembraan, plasmamembraan, plasmalemma of membrana cellularis is een deel van een cel die de binnenkant van de buitenkant scheidt. Een celmembraan wordt bij plantencellen aan de buitenkant begrensd door de celwand, die de cel nog meer beschermt. Aan de binnenkant zit het cytoplasma, waar alle andere dingen in zitten.

De celmembraan geeft de cel zijn vorm en ook een beetje bescherming. Een celmembraan bestaat zelf uit fosfolipiden en eiwitten. Een celmembraan is uiterst dun en niet overal dicht. Het kan wat dingen doorlaten, zoals afvalstoffen van de cel naar buiten en eiwitten en suiker naar binnen. Water en elektriciteit komen er dan weer niet doorheen. Je kan een celmembraan dus zien als de douane van een cel. Zowel dierlijke als plantaardige cellen hebben een celmembraan.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Celmembraan&oldid=403582"