Categorie: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
(7 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
== Inleiding ==
Wanneer je door een supermarkt of een groot warenhuis loopt, dan zie je dat de artikelen op een bepaalde manier gesorteerd zijn. Elk gangetje of elk rek heeft zijn eigen producten die op elkaar lijken. Dat noem je productgroepen. Elk zo'n groep van producten is een categorie. De naam van elke categorie noemt men vaak een containerbegrip. Bijvoorbeeld de producten [[sla]], [[bloemkool]], [[paprika]] zijn allemaal verse [[Groente|groenten]]. Verse groenten is dan het containerbegrip.
+
Wanneer je door een supermarkt of een groot warenhuis loopt, dan zie je dat de artikelen op een bepaalde manier gesorteerd (gerangschikt) zijn. Elk gangetje of elk rek heeft zijn eigen producten die op elkaar lijken en op een bordje aan het begin van het gangetje staan aangegeven (frisdranken, broodbeleg, kruiden etc.). Dat noem je productgroepen. Elk zo'n groep van producten is een '''categorie'''. De naam van elke categorie noemt men vaak een ''containerbegrip''. Bijvoorbeeld de producten of artikelen [[sla]], [[bloemkool]], [[paprika]] zijn allemaal verse [[Groente|groenten]]. (Verse) Groenten is dan het containerbegrip.
   
Behalve de gangen en rekken in de supermarkt, heb je ook afdelingen, zeg maar de hoofdcategorieën. Bijvoorbeeld de groenteafdeling. Maar je hebt ook ingevroren groenten. Die vind je op de diepvriesafdeling. Zo kun je van grote groepen artikelen, naar steeds kleinere groepen gaan. Maar in dit voorbeeld is er ook sprake van een overlap. Want in de diepvriesafdeling heb je behalve diepvriesgroenten ook ijs en ingevroren producten als patat en bitterballen. Het indelen in groepen (categorieën) is daarom soms best lastig.
+
Behalve de gangen en rekken in de supermarkt, heb je ook afdelingen, zeg maar de hoofdcategorieën. Bijvoorbeeld de ''groenteafdeling''. Maar je hebt ook ingevroren groenten. Die vind je op de ''diepvriesafdeling''. Zo kun je van grote groepen artikelen, naar steeds kleinere groepen gaan. Maar in dit voorbeeld is er ook sprake van een zekere overlap. De ingevroren [[spinazie]] is een groente, maar ook een diepvriesproduct. In de diepvriesafdeling heb je behalve diepvriesgroenten ook ijs en ingevroren producten als patat en bitterballen. De overeenkomst binnen deze diepvriesafdeling is diepvriesproducten.
   
  +
Het indelen in groepen (categorieën) is daarom soms best lastig. Want hoort een artikel nou bij de ene of de andere categorie?
Je kunt het indelen vergelijken met een boom. De stam is de '''hoofdcategorie'''. Van hieruit komen de hoofdtakken; de '''categorieën'''. Vanuit de hoofdtakken komen de kleinere takken; de '''subcategorieën'''. De twijgen zou je sub-subcategorieën kunnen noemen.
 
  +
 
Je kunt het indelen vergelijken met een boom. De stam van de boom is de '''hoofdcategorie'''. Van hieruit komen de hoofdtakken; de '''categorieën'''. Vanuit de hoofdtakken komen de kleinere takken; de '''subcategorieën'''. De twijgen zou je sub-subcategorieën kunnen noemen.
   
 
== WikiKids ==
 
== WikiKids ==
Ook WikiKids heeft categorieën. Bijvoorbeeld de categorie over dieren. Bij elk beschreven dier (waarvan er dus een artikel is op WikiKids), staat onderaan de pagina ''Categorie:Dieren''. Dit artikel is ingedeeld bij ''Categorieën: Woordenschat | Basiswoordenlijstgroep1'' en dat zie je onderaan deze pagina.
+
Ook WikiKids heeft categorieën. Bijvoorbeeld de categorie over dieren. Bij elk beschreven dier (waarvan er dus een artikel is op WikiKids), staat onderaan de pagina ''Categorie:Dieren''. Dit artikel wat je nu leest is ingedeeld bij ''Categorieën: Woordenschat | Basiswoordenlijstgroep1'' ''| Alles'' en dat zie je onderaan deze pagina in een ''verwijsbalk.''
  +
 
Wikikids heeft een categoriepagina met alle hoofdcategorieën: [[:Categorie:Alles|'''Categorie:Alles''']]. Dit is dus de stam van Wikikids. Deze is nagenoeg hetzelfde als het [[PIM-systeem|'''PIM-systeem''']] in de bibliotheek voor de informatieve boeken. Net als in de supermarkt staan boeken met een soortgelijk onderwerp bij elkaar in het rek en/of op de plank. Dus boeken over koeien, honden of katten vind je op de plank huisdieren, in het rek dieren.
  +
  +
=== Portalen ===
 
Vanuit deze stam kun je (als het goed is) naar alle artikelen op Wikikids komen. Dat kan handig zijn als je niet weet hoe je een woord moet spellen, maar je wel weet bij welke categorie het hoort. Daarom zijn er ook steeds meer portalen op Wikikids. Dat zijn 'toegangspoorten' naar hoofdgroepen: [[Portaal:Portaaloverzicht]]
   
  +
=== Hoofdartikelen en lijsten ===
Wikikids heeft een categoriepagina met alle hoofdcategorieën: [[:Categorie:Alles|Categorie:Alles]]. Dit is dus de stam van Wikikids. Deze is nagenoeg hetzelfde als het [[PIM-systeem]] in de bibliotheek.
 
  +
Vanuit de portalen, het PIM-systeem of Categorie:Alles kom je op de '''hoofdartikelen'''. Behalve een beschrijving van het onderwerp, wordt er ook verwezen naar zaken die ermee te maken hebben. Dat kan in de tekst zelf, maar ook met behulp van '''lijsten'''. De vrijwilligers die artikelen schrijven voor Wikikids vullen deze lijsten met begrippen die bij elkaar horen. Is een begrip in het blauw aangegeven, dan is er al een [[:Categorie:WikiKids:Beginnetje|beginnetje]] gemaakt of een volledig artikel over dat begrip geschreven. Is het begrip nog in het rood aangegeven, dan staat dat begrip als het ware in een '''verlanglijstje''' en moet de beschrijving nog komen. Vandaar ook de [[Wikikids:Gewenste artikelen|lijst gewenste artikelen]] op de startpagina.
   
  +
=== Zoekvenster ===
Vanuit deze stam kun je (als het goed is) naar alle artikelen op Wikikids komen. Dat kan handig zijn als je niet weet hoe je een woord moet spellen, maar je wel weet bij welke categorie het hoort. Daarom zijn er ook portalen op Wikikids. Dat zijn 'toegangspoorten' naar hoofdgroepen: [[Portaal:Portaaloverzicht]]
 
  +
Heb je een artikel gevonden via het zoekvenster, dan kun je onderaan de pagina zien tot welke categorie het artikel hoort. Klik je daarop, dan krijg je de andere artikelen te zien die er iets mee te maken hebben. Zo kun je je kennis uitbreiden, door ook die andere artikelen te lezen.
   
  +
=== Extra hulpmiddelen ===
  +
Bij sommige artikelen zie je ook naast de tekst een vak of een box met daarin verwijzingen naar soortgelijke artikelen. Dit wordt een '''zijbalk''' genoemd. Ook heb je soortgelijke extra verwijsbalk onderin zodat je makkelijk naar de artikelen kunt gaan die tot eenzelfde groep behoren. Dit wordt een '''navigatiebalk''' genoemd.
 
[[Categorie:Woordenschat]]
 
[[Categorie:Woordenschat]]
 
[[Categorie:Basiswoordenlijstgroep1]]
 
[[Categorie:Basiswoordenlijstgroep1]]
  +
[[Categorie:Alles]]

Versie van 14 jun 2022 10:31

Inleiding

Wanneer je door een supermarkt of een groot warenhuis loopt, dan zie je dat de artikelen op een bepaalde manier gesorteerd (gerangschikt) zijn. Elk gangetje of elk rek heeft zijn eigen producten die op elkaar lijken en op een bordje aan het begin van het gangetje staan aangegeven (frisdranken, broodbeleg, kruiden etc.). Dat noem je productgroepen. Elk zo'n groep van producten is een categorie. De naam van elke categorie noemt men vaak een containerbegrip. Bijvoorbeeld de producten of artikelen sla, bloemkool, paprika zijn allemaal verse groenten. (Verse) Groenten is dan het containerbegrip.

Behalve de gangen en rekken in de supermarkt, heb je ook afdelingen, zeg maar de hoofdcategorieën. Bijvoorbeeld de groenteafdeling. Maar je hebt ook ingevroren groenten. Die vind je op de diepvriesafdeling. Zo kun je van grote groepen artikelen, naar steeds kleinere groepen gaan. Maar in dit voorbeeld is er ook sprake van een zekere overlap. De ingevroren spinazie is een groente, maar ook een diepvriesproduct. In de diepvriesafdeling heb je behalve diepvriesgroenten ook ijs en ingevroren producten als patat en bitterballen. De overeenkomst binnen deze diepvriesafdeling is diepvriesproducten.

Het indelen in groepen (categorieën) is daarom soms best lastig. Want hoort een artikel nou bij de ene of de andere categorie?

Je kunt het indelen vergelijken met een boom. De stam van de boom is de hoofdcategorie. Van hieruit komen de hoofdtakken; de categorieën. Vanuit de hoofdtakken komen de kleinere takken; de subcategorieën. De twijgen zou je sub-subcategorieën kunnen noemen.

WikiKids

Ook WikiKids heeft categorieën. Bijvoorbeeld de categorie over dieren. Bij elk beschreven dier (waarvan er dus een artikel is op WikiKids), staat onderaan de pagina Categorie:Dieren. Dit artikel wat je nu leest is ingedeeld bij Categorieën: Woordenschat | Basiswoordenlijstgroep1 | Alles en dat zie je onderaan deze pagina in een verwijsbalk.

Wikikids heeft een categoriepagina met alle hoofdcategorieën: Categorie:Alles. Dit is dus de stam van Wikikids. Deze is nagenoeg hetzelfde als het PIM-systeem in de bibliotheek voor de informatieve boeken. Net als in de supermarkt staan boeken met een soortgelijk onderwerp bij elkaar in het rek en/of op de plank. Dus boeken over koeien, honden of katten vind je op de plank huisdieren, in het rek dieren.

Portalen

Vanuit deze stam kun je (als het goed is) naar alle artikelen op Wikikids komen. Dat kan handig zijn als je niet weet hoe je een woord moet spellen, maar je wel weet bij welke categorie het hoort. Daarom zijn er ook steeds meer portalen op Wikikids. Dat zijn 'toegangspoorten' naar hoofdgroepen: Portaal:Portaaloverzicht

Hoofdartikelen en lijsten

Vanuit de portalen, het PIM-systeem of Categorie:Alles kom je op de hoofdartikelen. Behalve een beschrijving van het onderwerp, wordt er ook verwezen naar zaken die ermee te maken hebben. Dat kan in de tekst zelf, maar ook met behulp van lijsten. De vrijwilligers die artikelen schrijven voor Wikikids vullen deze lijsten met begrippen die bij elkaar horen. Is een begrip in het blauw aangegeven, dan is er al een beginnetje gemaakt of een volledig artikel over dat begrip geschreven. Is het begrip nog in het rood aangegeven, dan staat dat begrip als het ware in een verlanglijstje en moet de beschrijving nog komen. Vandaar ook de lijst gewenste artikelen op de startpagina.

Zoekvenster

Heb je een artikel gevonden via het zoekvenster, dan kun je onderaan de pagina zien tot welke categorie het artikel hoort. Klik je daarop, dan krijg je de andere artikelen te zien die er iets mee te maken hebben. Zo kun je je kennis uitbreiden, door ook die andere artikelen te lezen.

Extra hulpmiddelen

Bij sommige artikelen zie je ook naast de tekst een vak of een box met daarin verwijzingen naar soortgelijke artikelen. Dit wordt een zijbalk genoemd. Ook heb je soortgelijke extra verwijsbalk onderin zodat je makkelijk naar de artikelen kunt gaan die tot eenzelfde groep behoren. Dit wordt een navigatiebalk genoemd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Categorie&oldid=719244"