Cartogram

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 21 aug 2022 om 13:25 (Categorie:Diagram toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cartogram waarin de landen van de Europese Unie zo zijn afgebeeld dat je een idee krijgt hoeveel inwoners er in een land leven.
Kaart van Europa die de goede verhoudingen laat zien.

Een cartogram is een diagram in de vorm van een kaart waarin eigenschappen van een gebied duidelijk worden gemaakt door de grootte van dat gebied aan te passen. Het zijn eigenschappen die je met getallen uit kunt drukken zoals bijvoorbeeld het aantal inwoners van een land.

Voorbeeld

In het voorbeeld hiernaast zie je de kaart van Europa. De landen van de Europese Unie zijn hier op te zien. De kaart is vervormd. Nederland is bijvoorbeeld een stuk groter dan je zou verwachten. Dat komt omdat Nederland veel inwoners heeft. De bevolkingsdichtheid in Nederland is groot. Nederland is op de kaart daarom opgeblazen. Vergelijk de grootte van Nederland maar eens met de kaart van Europa die daaronder staat. De bevolkingsdichtheid in Zweden is juist heel laag. Dat land is heel erg ingekrompen op de kaart.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cartogram&oldid=726064"