Camilla Parker Bowles: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Exacte kopie van Wikipedia)
(Label: Vervangen)
Regel 3: Regel 3:
 
'''Camilla Rosemary Shand, Hertogin van Cornwall''' (17 [[juli]] 1947), is de vrouw van [[Charles Mountbatten-Windsor|Prins Charles]].
 
'''Camilla Rosemary Shand, Hertogin van Cornwall''' (17 [[juli]] 1947), is de vrouw van [[Charles Mountbatten-Windsor|Prins Charles]].
  
Haar achternaam ''Parker Bowles'' kreeg ze door haar huwelijk met de legerofficier [[Andrew Parker Bowles]] in 1973.
+
{{beg}}
 
 
Ze werd geboren in [[Londen]] en is een achterkleindochter van [[Alice Keppel]], de maîtresse van [[Edward VII van het Verenigd Koninkrijk|Edward VII]]. Ze stamt ook af van [[Karel II van Engeland|Karel II]] en zijn minnares, [[Louise de Kérouaille]].
 
 
 
In 1972 leerde ze Prins Charles kennen. Omdat hij haar niet ten huwelijk vroeg werd hun verhouding beëindigd en in 1973 trouwde ze met de legerofficier Andrew Parker Bowles. Ze kregen twee kinderen:
 
* Thomas Henry (1974), van wie Prins Charles [[peetvader]] is.
 
* Laura Rose (1978)
 
 
 
Prins Charles trouwde met Lady [[Diana Spencer]]. Toch bleef hij zijn vroegere geliefde ontmoeten. In het begin van de jaren negentig lekten telefoongesprekken tussen de twee uit (''Camillagate''). Onder meer viel te horen hoe Prins Charles vertelde dat hij het liefst de tampon van Camilla zou zijn.
 
 
 
Toen Prins Charles in 1994 publiekelijk erkende dat hij overspel had gepleegd, scheidde Andrew Parker Bowles in 1995 van zijn vrouw. Hij hertrouwde korte tijd later met zijn minnares met wie hij al langere tijd een geheime verhouding had.
 
 
 
Na de dood van Prinses Diana werden Charles en Camilla, die elkaar "Fred" en "Gladys" noemen, steeds vaker samen gezien. Zowel koningin [[Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk|Elizabeth II]] als de Anglicaanse Kerk verzetten zich lang tegen een eventueel huwelijk.
 
 
 
In de Engelse "yellow press" kreeg Camilla de schuld van het mislukken van het  "sprookjeshuwelijk". Toen Diana in 1997 verongelukte, moest Camilla zich maandenlang schuilhouden.
 
 
 
In [[2000]] had Camilla voor het eerst een korte ontmoeting met [[Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk|Koningin Elizabeth II]]. Ze trok in bij Charles in Clarence House, maar bij officiële gelegenheden zat ze nooit naast hem.
 
 
 
Op 10 [[februari]] [[2005]] maakte het bureau van Prins Charles bekend dat ze op 8 [[april]] [[2005]] zouden gaan trouwen. Na de dood van Paus Johannes Paulus II werd besloten het huwelijk een dag te verplaatsen, naar 9 [[april]] [[2005]]. Deze beslissing viel nog vóór dat door het [[Vaticaanstad|Vaticaan]] bekend werd gemaakt dat 8 [[april]] de bijzetting van de [[Paus]] in de pontificale grafkelder zou plaatsvinden.
 
 
 
Sinds haar huwelijk met Prins Charles wordt Camilla officieel aangeduid als '''Hare Koninklijke Hoogheid de hertogin van Cornwall''' (''Her Royal Highness The Duchess of Cornwall''). Ze noemt zich dus niet prinses van Wales, hoewel ze daar formeel recht op heeft (Charles draagt zowel de titel prins van Wales als hertog van Cornwall).
 
 
 
In Schotland kan ze hertogin van Rothesay worden genoemd, een Schotse titel die haar echtgenoot ook heeft. Als Charles koning wordt, zal ze ook geen koningin zijn en de titel Majesteit ook niet dragen, maar officieel worden aangeduid als '''Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses-Gemalin''' (''Her Royal Highness The Princess Consort''). Een meerderheid van de Britse bevolking zou haar niet als koningin aanvaarden.
 
 
 
{{Wikipedia|Camilla_Parker_Bowles}}
 
 
{{KroonprinsenEuropa}}
 
{{KroonprinsenEuropa}}
 
[[Categorie:Brits koningshuis]]
 
[[Categorie:Brits koningshuis]]

Versie van 20 jan 2021 om 14:20

Camilla Parker Bowles

Camilla Rosemary Shand, Hertogin van Cornwall (17 juli 1947), is de vrouw van Prins Charles.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube


 
De toekomstige Koningen en Koninginnen in Europa

De kroonprinsen en kroonprinsessen:
Elisabeth (België) | Frederik en Mary (Denemarken) | Alois en Sophie (Liechtenstein) | Willem en Stéphanie (Luxemburg) | Catharina-Amalia (Nederland)
Haakon en Mette-Marit (Noorwegen) | Leonor (Spanje) | Charles en Camilla (Verenigd Koninkrijk) | Victoria en Daniel (Zweden)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Camilla_Parker_Bowles&oldid=644032"