Verbeter WikiKids vandaag nog!

Cacaomassa: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(de stappen om cacaomassa te produceren)
 
 
(4 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Hoe wordt cacaomassa gemaakt?
+
'''Cacaomassa''' is een product dat gemaakt wordt van [[cacaoboon|cacaobonen]]. Cacaomassa wordt vervolgens weer in andere producten gebruikt, zoals cacaopoeder, cacaoboter en chocolade.
  
Cacaobonen worden geteeld in tropische streken. De bonen worden in het land waar ze verbouwd zijn gefermenteerd en gedroogd. In een cacaofabriek die vaak in een ander werelddeel is gevestigd worden bonen van diverse oorsprong gemengd om de gewenste smaak en kwaliteit te bereiken. Daarna worden ze bij een temperatuur van 140°C geroosterd in draaiende trommels. Temperatuur en duur bepalen, tezamen met het voorafgaande fermenteerproces, voor een groot deel de uiteindelijke smaak van de cacao. De geroosterde bonen gaan vervolgens door een breker. De dop breekt open en wordt weggeblazen zodat alleen de kern overblijft. De kernen worden in de cacaomolens fijngemalen tot een dikke pasta, de ''cacaomassa''. Aan dit product kan cacaoboter onttrokken worden. De dikke, harde klomp die daarna overblijft wordt vermalen tot 'magere cacao' ofwel 'cacaopoeder'. Cacaomassa is dus de grondstof voor cacaopoeder, cacaoboter en chocolade.
+
Na het plukken van de bonen worden deze geroosterd in draaiende trommels op 140 °C. Temperatuur en duur bepalen, tezamen met het voorafgaande fermenteerproces, voor een groot deel de uiteindelijke smaak van de cacao. De geroosterde bonen gaan vervolgens door een breker. De dop breekt open en wordt weggeblazen zodat alleen de kern overblijft. De kernen worden in de cacaomolens fijngemalen tot een dikke pasta, de ''cacaomassa''. Aan dit product kan cacaoboter onttrokken worden. De dikke, harde klomp die daarna overblijft wordt vermalen tot 'magere cacao' ofwel 'cacaopoeder'.  
 +
 
 +
[[Categorie:Chocolade]]

Huidige versie van 17 okt 2022 om 11:34

Cacaomassa is een product dat gemaakt wordt van cacaobonen. Cacaomassa wordt vervolgens weer in andere producten gebruikt, zoals cacaopoeder, cacaoboter en chocolade.

Na het plukken van de bonen worden deze geroosterd in draaiende trommels op 140 °C. Temperatuur en duur bepalen, tezamen met het voorafgaande fermenteerproces, voor een groot deel de uiteindelijke smaak van de cacao. De geroosterde bonen gaan vervolgens door een breker. De dop breekt open en wordt weggeblazen zodat alleen de kern overblijft. De kernen worden in de cacaomolens fijngemalen tot een dikke pasta, de cacaomassa. Aan dit product kan cacaoboter onttrokken worden. De dikke, harde klomp die daarna overblijft wordt vermalen tot 'magere cacao' ofwel 'cacaopoeder'.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cacaomassa&oldid=738627"