COVID-19 pandemie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuws.gif
In het nieuws
Dit artikel bevat onderwerpen die in het nieuws zijn. De informatie in dit artikel kan dus al snel verouderd zijn!
Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

In december 2019 werd er een nieuw 'virus' ontdekt genaamd het: SARS-CoV-2 virus. Het virus werkt ontdekt in de Chinese stad Wuhan in de provincie Hubei nadat mensen een longontsteking kregen zonder dat er een oorzaak bekend was en behandelingen niet werkten. Na onderzoek werd bekend gemaakt dat het virus afkomstig was van een markt in Wuhan waar illegaal levende dieren zoals vleermuizen, marmotten, slangen, herten en de organen van konijnen en andere wilde dieren werden verkocht, genaamd de Huabei Vismarkt. Er zijn vermoedens dat het virus afkomstig zou zijn van de vleermuizen op de markt, aangezien het een genetische overeenkomst toonde van 96% met een soort hoefijzerneus. Namelijk de Rhinolophus affinis. Echter de bron van het coronavirus wordt nog steeds onderzocht.

Het virus is overdraagbaar van mens naar mens. De incubatietijd (de tijd tussen besmetting en eerste symptomen) is tussen de 2 en 14 dagen. Er zijn aanwijzingen dat het al besmettelijk kan zijn voordat er symptomen zijn. Symptomen zijn onder meer hoesten, koorts en ademhalingsproblemen.

Op 6 februari 2020 waren er in totaal 28.364 getestte mensen die besmet waren met het coronavirus in 28 landen. 566 mensen (564 in China, 1 in Hong Kong SAR en 1 in de Filipijnen) zijn overleden door het virus. De eerste dode vond plaats op 9 januari 2020. De eerste dode buiten China vond plaats op 2 februari 2020, op de Filipijnen. De eerste overdracht buiten China was in Vietnam van een vader op zijn zoon, en zonder familie was de eerste overdracht in Duitsland. Het sterftecijfer van het coronavirus is ongeveer 2 %, maar dit percentage wordt bijgesteld naarmate de pandemie verloopt.

Op 1 juli zijn er 10.6 miljoen besmettingen wereldwijd en 510.000 doden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=COVID-19_pandemie&oldid=623051"