Bulkcarrier

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bulkcarriër Federal Margaree (2005)

Een bulkcarrier of bulkschip is een koopvaardijschip dat speciaal is ontworpen om onverpakte bulklading - zoals granen, kolen, erts, staalrollen en cement - in zijn laadruimen te vervoeren. Sinds de eerste gespecialiseerde bulkcarrier in 1852 werd gebouwd, heeft de markt geleid tot een voortdurende ontwikkeling van deze schepen, wat resulteerde in een grotere omvang en specialisering. De huidige bulkcarriers zijn ontworpen om de hoeveelheid, veiligheid, gemak bij laden en lossen en duurzaamheid te maximaliseren.

Tegenwoordig maken bulkcarriers éénvijfde deel uit van 's werelds handelsvloten, en ze variëren in grootte van mini-bulkcarriers met één laadruim tot gigantische ertsschepen die 400.000 ton draagvermogen (DWT) kunnen vervoeren. Er zijn een aantal gespecialiseerde ontwerpen: sommige kunnen hun eigen lading laden en lossen, sommige zijn voor het lossen afhankelijk van havenfaciliteiten en sommige verpakken de lading zelfs terwijl deze wordt geladen. Meer dan de helft van alle bulkcarriers heeft Griekse, Japanse of Chinese eigenaren en meer dan een kwart is geregistreerd in Panama. Zuid-Korea is de grootste individuele bouwer van bulkcarriers en 82 procent van deze schepen is in Azië gebouwd.

Op bulkcarriers zijn bemanningen betrokken bij de bediening, het beheer en het onderhoud van het schip, waarbij ze zorgen voor veiligheid, navigatie, onderhoud en vrachtzorg, in overeenstemming met de internationale maritieme wetgeving. Bemanningen kunnen in grootte variëren van drie personen op de kleinste schepen tot meer dan 30 op de grootste.

De oudere Bulkcarriërs hadden grote luiken, die onderweg nog wel eens kierden en water doorlieten, met alle gevolgen van dien. Ook de ladingen zelf kunnen gevaarlijk zijn, zoals zelfontbranding en stofexplosies.

Lossen van een bulkcarriër met een shovel en grijperkraan

Bulkcarriers zijn onderverdeeld in zes grote categorieën: klein, handysize , handymax , panamax , capesize en zeer groot.  Zeer grote bulk- en ertsschepen vallen in de categorie capesize, maar worden vaak afzonderlijk beschouwd. Deze zijn langer dan 270 m (twee en een half keer de lengte van een voetbalveld) en hebben een diepgang van 20 m.

Sinds maart 2011 is de Valemaxbulkcarrier in de vaart gekomen. Deze schepen hebben een lengte van 360 meter, zijn 65 meter breed en steken volgeladen 23 meter diep (dat is ruim drie voetbalvelden). Met een draagvermogen van circa 400.000 ton zijn dit de grootste ertscarriers ter wereld.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bulkcarrier&oldid=784783"