Brussels Airport

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Brussels Airport
Satelietfoto van de luchthaven
Satelietfoto van de luchthaven
IATA: BRU ICAO: EBBR
Opgericht 1940
Type publiek
Eigenaar Brussels Airport Company
Stad Zaventem, Vlag van België België
Hoogte 58 m
Tijdzone UTC+1
Website: www.brusselsairport.be
Startbanen
Baan Lengte Materiaal
01/19 50 x 2.984 m verhard
07R/25L 45 x 3.211 m verhard
07L/25R 45 x 3.638 m verhard
Portaal Portal.svg Luchtvaart

Brussels Airport, ook wel Luchthaven (van) Zaventem genoemd is de nationale luchthaven van België. De luchthaven ligt vlak bij de Belgische hoofdstad Brussel.

Brussels Airport heeft een oppervlakte van 1245 hectaren, dat zijn ongeveer 1868 voetbalvelden. Er zijn zo'n 250.000 vliegbewegingen (250.000 vliegtuigen die opstijgen en landen op deze luchthaven) en 16,2 miljoen passagiers. De luchthaven ligt op Zaventem, Machelen en Steenokkerzool.

Brussels Airport is de hub van de nationale Belgische luchtvaartmaatschappij, Brussels Airlines.

Pier A van Brussels Airport

Het gebouw

Er zijn 2 grote vleugels, de A pier en de B pier. De A pier dient voor vluchten naar en van Schengenlanden, de B pier voor de andere landen. De A pier is met een tunnel verbonden aan het passagiersgebouw. De vluchten naar Afrika behoren ook tot de A pier. De vluchten ván Afrika komen nog steeds toe op de B pier.

Op de plaats van de vroeger zuidpier, zal er een 'low-cost pier' gebouwd worden, dat betekent dat alle vluchten die minder kosten daar zullen aankomen. Dat betekent wel dat er minder 'luxe' is voor de passagier.

Aanslag

Voor de hele aanslag? Klik dan hier!

Op 22 maart 2016 werd er een aanslag gepleegd op Brussels Airport dan onderdeel was van de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016. Er vonden 2 explosieven plaats van 2 zelfmoordterroristen, 1 links van vertrekhal 1 en 1 rechts van vertrekhal 1. De grootste bom in het midden van vertrekhal 1 ging niet af. De zelfmoordterrorist van degene met de grootste bom heet Mohammed Abrini. Er vielen 14 doden en minstens 80 gewonden. Het vliegveld werd even gesloten ook het treinstation. Op 3 april ging het vliegveld weer open. De vertrekhal pas op 1 mei 2016.

Voorzieningen

Er zijn veel voorzieningen in Brussels Airport, zoals vergaderruimtes, een kerk en een mortuarium.

Er zijn ook veel taxfree winkeltjes, dat betekent dat je geen belasting hoeft te betalen op de artikelen die je in zo'n winkel koopt.

De hoofdingang van Brussels Airport

Er zijn ook restaurants en drinkgelegenheden. De enige Belgische winkel van de bekende koffieproducent Starbucks is hier ook.

Verder heeft de luchthaven een eigen apotheek, een wisselkantoor, een politiekantoor, kluizen en nog veel meer voorzieningen.

Er is overal in de luchthaven ook draadloos internet tegen betaling.

Bereikbaarheid

Met de auto

Vanaf de Ring rond Brussel (die je neemt vanaf de A201) volg je de verkeersborden 'Brussels Airport'.

Airportstop

Brussels Airport heeft een speciaal systeem voor carpooling, op deze site kan je alles regelen.

Met de bus

Onder de aankomstterminal bevindt zich het busstation. Je kan ook via een speciale bus naar de Europalaan, het centrum van Brussel.

Met de trein

Brussels Airport heeft een eigen treinstation. De rit vanaf Brussel-Centraal, Brussel-Zuid en Brussel-Noord duurt zo'n twintig minuten. Het station heet station-Brussel-Nationaal-luchthaven.

Met de taxi

Er staan altijd taxi's aan de aankomsthal ter beschikking.

Voetgangers en fietsers

Er is een afgeschermd pad naar het centrum van Zaventem

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Brussels_Airport&oldid=686577"