Brussel (stad)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Toelichting: Ja, we gaan beginnen!
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Sjabloon:Stad

Brussel is de hoofdstad van België. Het is een onderdeel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De stad telt ruim 170.407 inwoners. De stad Brussel is een gemeente binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Toch word met de stad Brussel vaak het hele gewest bedoeld en is daarmee de grootste stad van België. De plaatsnaam Brussel is afgeleid van Broek-zele, wat letterlijk betekent "nederzetting bij het moeras". Vanuit Brussel word ook de Europese Unie bestuurd. Brussel maakt ook onderdeel uit van het Stedelijk gebied van Brussel.

Geschiedenis

Middeleeuwen

Brussel ontstond in de 10de eeuw. Het was toen een burcht op het een eiland in de rivier de Zenne. Toen heette Brussel nog Bruocsela, wat "nederzetting in het moeras". De gouw Brabant bestond uit vier graafschappen, waarvan graafschap Brussel er één was. Brussel was toen in bezit van de graaf van Leuven. Dit zou zo blijven tot en met het jaar 1229. Toen het Hertogdom Brabant ontstond, werd Brussel belangrijker. Hiervoor was Leuven veel belangrijker. In 1229 kreeg Brussel stadsrechten, maar daarvoor kreeg het al een stadsmuur. Toen Brussel bij de Spaanse Nederlanden hoorde, werd het een welvarende stad en toen het bij de Oostenrijkse Nederlanden hoorde, werd Brussel nog veel belangrijker. In 1236 en in 1276 waren er stadsbranden in Brussel. In 1357 werd begonnen met de bouw van een grotere stadsmuur, omdat de vorige te klein was geworden. In 1379 was deze klaar voor gebruik.

De 16de en 17de eeuw

In 1519 werd Brussel onderdeel van de Spaanse Nederlanden. Vanuit Brussel werd de nieuwe staat geregeerd. In Brussel werd een paleis gebouwd, het paleis op den Koudenberg. In 1555 deed keizer Karel V hier troonsafstand. Filips II van Spanje werd de nieuwe koning van Spanje en de Tachtigjarige Oorlog brak uit. Hij stuurde Alva naar de Nederlanden om de onrust aan te pakken. In 1566 brak de Beeldenstorm uit en in kerken werden heilige beelden verwoest. Bijzonder genoeg was er geen beeldenstorm in Brussel. Op 1567 ontstond de Raad vanm Beroerten. Uiteindelijk werd Albrecht van Oostenrijk de nieuwe landvoogd van de Nederlanden.

Na de overdracht ging het erg goed met Brussel. Tot aan 1633 zou het zo zijn. Door het Twaalfjarig Bestand van 1609, was het grootste gedeelte van de periode in vrede. In 1633 overleden Albrecht en zijn vrouw kinderloos en Brussel werd weer onderdeel van Spanje. De Tachtigjarige Oorlog in België ging weer door en de Vrede van Münster wist er een einde aan te maken. In 1695 begon de Negenjarige Oorlog. Toen werd de Grote markt van Brussel beschoten door de Spanjaarden. Bijna alle gebouwen op de Grote markt waren vernield, op het stadhuis na.

De Franse Tijd

Economie

In Brussel is het volgende gevestigd;

  • ministeries, nationale en regionale instellingen;
  • ambassades en vertegenwoordigingen;
  • hoofdkwartier van de NAVO;
  • regionale en Europese zetels van multinationals;
  • consultants en juridische diensten (rechtbank, ...);
  • horeca en vrijetijdsindustrie;
  • communicatie: luchtvaart, transport, ...

Fotogalerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Brussel_(stad)&oldid=363771"