Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 1 t/m 28 februari vindt de SuperSchrijfwedstrijd plaats. Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

Bruine vloot

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 8 dec 2022 om 13:07 (Bruine vloot afgerond)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deel van de bruine vloot in de buitenhaven van Enkhuizen

De bruine vloot is een verzameling van zo'n 400 oude zeilschepen voor de chartervaart (waarbij het schip wordt verhuurd voor bijvoorbeeld een vakantietocht).

De term bruine vloot komt van de oorspronkelijke zeilen die bruin waren door het tanen. Tanen is het conserveren van katoenen zeil met de stof cachou om verrotting door schimmels en bacteriën tegen te gaan. Ook netten en touwen werden vroeger getaand. Er wordt vaak al lang niet meer met die oude bruine katoenen zeilen gevaren, maar met moderne witte kunststof zeilen.

De meeste van deze schepen of boten zijn een platbodem of hebben een rondbouw romp, maar ook andere type schepen worden daarbij geteld. Meestal behoren ze ook tot de varende monumenten. Schepen van de vloot varen voornamelijk op het Markermeer, het IJsselmeer en de Waddenzee. Veel schepen hebben Enkhuizen, Amsterdam of Muiden dan ook als thuishaven.

Omdat de schepen verhuurd worden, zijn er strenge controles op het onderhoud en de veiligheid aan boord.

Veel gebruikte scheepstypen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bruine_vloot&oldid=752475"