Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 27 maart t/m 30 april staat WikiKids in teken van Wikiproject:IT! Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

Broekerveiling

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 2 aug 2022 om 14:40 (→‎Weetjes)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Museum Broekerveiling ligt in het Rijk der Duizend Eilanden. De groente die op de akkers werd verbouwd, werd verhandeld in de veiling. Op 29 juli 1887 was de eerste veiling. Nergens in ons land was ooit eerder een veiling, zelfs niet in Europa. Men spreekt nog steeds van de oudste veiling van Europa. De Broekerveiling in Broek op Langedijk bestaat nu al 125 jaar. Sinds 1973 wordt het gebouw gebruikt als museum. Het gebouw staat op palen in het water. Zo konden de tuinders met hun groente de veiling binnen varen.

Voor 1887 verkochten de tuinders zelf hun groente bij De Dijk. De tuinder D. Jongerling uit Zuid-Scharwoude had op 29 juli 1887 zijn bloemkool geoogst. De bloemkool was door de droge en schrale oostenwind nogal schaars en prijzig. Iedereen wou bloemkool kopen van meneer D. Jongerling. Hij kreeg een tip binnen van meneer J. Dirkmaat: "Je moet je bloemkool veilen". Vanaf die dag werd er in Nederland voor het eerst geveild.

Bezoek

Er gaan allemaal mensen zitten in een soort schoolbank (van vroeger) met een knopje. De bankjes staan om een soort gracht heen. Zodat de boot met eten dat geveild moet worden goed in het zicht is. De boot vaart dan door naar het einde van het gebouw. Daar stopt hij en wordt er bijvoorbeeld geroepen: "Appels voor een kilo! Voor €1.25!" Niemand drukt dan op de knop. Dan gaat het rad, bovenin de veiling, draaien en wordt de prijs steeds lager. Totdat er iemand op het knopje drukt. Die krijgt de appels dan voor zijn of haar prijs. En zo gebeurt dat ook met andere dingen. De prijs bepaal je zelf via de veilingbank. Druk je te vroeg, dan betaal je teveel. Druk je te laat, dan heb je niets meer. De zaal waar de veiling plaatsvindt heet de Afmijnzaal.

Er werkt ook heer Jonker. Hij werkt al 2 jaar op de timmerplaats van de Broekerveiling. Hij doet dat vrijwillig, 6 uur in de week. De Broekerveiling telt ongeveer 170 werknemers waaronder 150 vrijwilligers.

Zomers is de Broekerveiling 6 dagen open, in de winter maar 2 dagen. In de winter wordt de Broekerveiling weer helemaal opgeknapt en klaargemaakt voor de zomer. Het werk wat daar allemaal gedaan wordt:

  • Beesten verzorgen
  • Rondleidingen geven
  • Werken in het restaurant
  • Werken in de smederij
  • Werken in de visrokerij
  • Werken in de afmijnzaal (de veiling)

Gebouw de Toekomst

Het museum bestaat uit twee gebouwen. De toekomst en het verleden. De entree is in gebouw de toekomst. Je herkent dit gebouw aan zijn opvallende uitstraling. Op het gebouw is een luchtfoto uit de jaren 50 te zien.

Weetjes

  • De Broekerveiling is ook in het klein te vinden. In Madurodam staat het in het mini.

Om foto's te bekijken van de Broekerveiling in Langedijk maar ook in Madurodam kun je op de volgende link klikken (Getal nummer 1): [1]

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Broekerveiling&oldid=724450"