Brik

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 7 dec 2022 om 11:38
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zeilplan Brik

Een brik (meervoud brigs) is een tweemaster zeilschip met vierkante zeilen aan beide masten. Dat wil zeggen dat die zeilen dwars getuigd zijn. Bovendien wordt een soort gaffelzeil met een giek en een gaffel op de hoofdmast geplaatst, wat bij dit type tuigage een brigsail wordt genoemd.

Tot het midden van de 19e eeuw werden drie grote vierkante zeilen en drie stagzeilen gebruikt op de kleinere voormast.Op de achterste mast, de grote mast, zaten twee tot drie grote vierkante zeilen, twee tot drie stagzeilen en het brigsail.

Schepen in alle soorten en maten konden als brik worden opgetuigd. De meeste brigs waren koopvaardijschepen, zoals de Collier Brigg. Ook waren er oorlogsbrigs, de meeste bewapend met 10 tot 18 kanonnen. In de tweede helft van de 19e eeuw werden marineschepen voornamelijk gebruikt als opleidingsschepen.

Er zijn tegenwoordig nog meerdere schepen met dit type tuigage, zoals de Poolse Fryderyk Chopin of de Duitse Roald Amundsen. De Eye of the Wind, die in 1911 als koopvaardijschip te water werd gelaten, vaart onder de vlag van het Verenigd Koninkrijk. De Britse Royalist zet de traditie van brigs als opleidingsschepen voort en is qua grootte en uiterlijk vergelijkbaar met schepen uit de 19e eeuw. De Zweedse Gerda is een replica die in details afwijkt van het originele schip (motor, toegang voor mindervaliden). Ook de Friederike von Papenburg in de hoofdgracht voor het Papenburgse stadhuis is een nieuwbouw naar originele plannen.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Brik&oldid=752198"