Brexit

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 30 jan 2019 om 16:07 (alvast een beginnetje)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuws.gif
In het nieuws
Dit artikel bevat onderwerpen die in het nieuws zijn. De informatie in dit artikel kan dus al snel verouderd zijn!
Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.


Groot-Brittannië (in het geel) aangegeven in de Europese Unie (blauw)

Met Brexit (spreek uit als Breksit) wordt het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie bedoeld. Het woord Brexit is een samenstelling van Brittain ((Groot-)Brittannië) en exit (uitgang/vertrek). Het is ook geïnspireerd op Grexit, dit was eerder de naam voor een mogelijk vertrek van Griekenland uit de Eurozone.

Op 23 juni 2016 werd het referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk gehouden. Hierbij werd de mening van het volk gevraagd over de vraag of het Verenigd Koninkrijk bij de EU moet blijven of de EU moet verlaten. Een meerderheid wilde uit de EU stappen en was daarmee voor een Brexit. Doordat premier David Cameron campagne had gevoerd voor de optie om te blijven was zijn positie erg wankel geworden. Enkele uren na de definitieve uitslag maakte hij bekend uiterlijk in oktober af te zullen treden als premier en partijleider, omdat hij zichzelf niet de geschikte persoon vond om het land uit de EU te leiden. Uiteindelijk werd Theresa May president.

Achtergrond

Eigenlijk is er al sinds 1973 – toen het Verenigd Koninkrijk toetrad tot de EU – gedoe over het Britse lidmaatschap. In 1975 vond er ook al een referendum plaats en toen koos het Britse volk om in de EU te blijven. Maar de laatste jaren wordt er steeds meer gesproken over een Brexit.

De Brexit heeft als voornaamste reden dat het Verenigd Koninkrijk het meest eurosceptische land is in Europa. Dit houd in dat het een van de landen die zich het meest tegen de EU uitspreekt. In 2004 werd dit versterkt toen een groot aantal Oost-Europese landen tot de EU toetrad. Ook bleef het Verenigd Koninkrijk buiten Europese verdragen, zoals het verdrag van Schengen en de invoering van de euro. in 2014 werd zelfs de UK Indepedence Party opgericht.

Gevolgen

In het Verenigd Koninkrijk

Na de uitslag van het referendum trad David Cameron als premier af en werd Theresa May als nieuwe premier aangesteld. Na de Brexit bleken de Schotland en Noord-Ierland massaal tegen de Brexit te hebben gestemd. Ook de stad Londen, andere grote Britse steden en het gebied Gibraltar bij Spanje stemden massaal tegen. Op Man en de Kanaaleilanden werd niet gestemd, aangezien deze gebieden formeel niet tot de EU behoren. Dit leidt tot op de dag vandaag tot grote verdeeldheid.

Schotland en Noord-Ierland wilden aanvankelijk in de EU blijven. Schotland overweegt momenteel zelfs een tweede referendum voor onafhankelijkheid om zo in de EU te kunnen blijven. Noord-Ierland wil in de EU blijven vanwege de open grens met Ierland. In het Goedevrijdagakkoord uit 1998 is besloten dat de grens tussen de twee landen geopend werd om de onrust die in het gebied heerste te bedwingen. De Noord-Ierse bevolking vreest dat het sluiten van de grens opnieuw tot onrust leidt. Noord-Ierland overweegt net als Schotland een referendum voor onafhankelijkheid. Gibraltar overweegt om een referendum te houden om onderdeel van Spanje te worden. De Spaanse regering heeft gezegd Gibraltar hier in te willen steunen, tot woede van de Britse regering. Veel mensen uit Gibraltar werken in Spanje en andersom. May heeft beloofd dat er een aparte regeling voor Gibraltar komt.

Veel mensen overwegen zelfs een tweede referendum. Zij waren van mening dat de tegenstanders van de Brexit niet hadden gestemd, aangezien het ondenkbaar was dat het Verenigd Koninkrijk de EU zou verlaten. May heeft verklaard de mening van het volk te zullen opvolgen en dat er geen tweede referendum komt. In 2018 liepen opnieuw 700.000 mensen een mars voor een tweede referendum en regelmatig wordt hiervoor geprotesteerd.

De onzekerheid over de Brexit leidt overigens ook tot economische problemen. De Britse pond zakte in, waardoor importeren erg duur is geworden. Vooral bedrijven die handelen met buitenlandse producten hebben hier last van. Veel bedrijven verhuisden daarom naar andere Europese landen. Zo werden de web-diensten van Google voortaan overgenomen door de vestiging in Ierland en verhuisde het Europese Medicijngenootschap naar Amsterdam. Ook veel banken, die vooral in Londen gevestigd zitten, verhuizen massaal naar Dublin, Parijs en Frankfurt am Main.

In Europa

In Europa leidde de Brexit ook tot veel gedoe. In veel West- en Noord-Europese landen zijn er inmiddels stemmen om een gelijke Brexit in dat land te organiseren. Het verlaten van de EU is dan ook een vast onderdeel geworden van het verkiezingsprogramma. In Frankrijk was Marine Le Pen degene die voor een zogeheten Frexit stemde, maar werd verslagen door Emmanuel Macron. In Nederland wil Geert Wilders een zogeheten Nexit, waarbij Nederland de EU verlaat. Redenen om de EU te verlaten zijn vooral de "Europese identiteit", de machtspositie van de EU en het gebrek aan leiderschap tijdens de Vluchtelingencrisis van 2015. Tot nu toe heeft nog geen enkel ander land gezegd uit de EU te willen. Echter, er zijn wel beweging in onder andere Frankrijk, Nederland, België, Zweden en Italië die dat willen.

Veel Europese bedrijven merken de Brexit, vooral degene de handelen met Britse bedrijven. In de haven van Rotterdam, Antwerpen en Hamburg moeten de veiligheidscontroles worden opgeschroefd, wat leidt tot langere wachtrijen en meer kosten aan douane. Ook moeten Europese landen meer betalen aan kosten voor de EU, aangezien er de komende jaren een tekort wordt verwacht. Landen die vissen op de Noordzee hebben ook last van de Brexit. De meeste vis zwemt in Britse wateren, waar voorheen gewoon gevist kon worden. Na de Brexit valt men terug op het oude visserijverdrag uit 1964, waardoor er meer controles en vergunningen nodig zijn.

In het Verenigd Koninkrijk leven miljoenen EU-burgers en buiten het Verenigd Koninkrijk leven 3 miljoen Britten. Het is nog altijd onduidelijk wat er gebeurd met deze mensen. Veel landen hebben een tussenakkoord gesloten voor de Britten in hun land, zodat ze een aantal maanden daar kunnen blijven worden. Anders moeten zij de nationaliteit van dat land aanvragen. Duitsland heeft besloten de Britten in dat land daarbij te helpen. De Nederlandse regering weigert vooralsnog de Britten meteen de Nederlandse nationaliteit te geven. In het Verenigd Koninkrijk is geen akkoord gesloten over de vele EU-burgers in hun land.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Brexit&oldid=544510"