Breukelen (Utrecht): verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(de gschiedenis van breukelen)
Regel 28: Regel 28:
 
...de [[New York City|New Yorkse]] wijk [[Brooklyn]] afgeleid is van Breukelen?
 
...de [[New York City|New Yorkse]] wijk [[Brooklyn]] afgeleid is van Breukelen?
   
  +
== Geschiedenis ==
{{Navigatie gemeente Stichtse Vecht}}
 
  +
  +
Tot de vroege middeleeuwen was de Vechtstreek nauwelijks bewoond. Door de uitgestrekte veenmoerassen was het gebied ongeschikt voor bewoning door de vroege mens. De oudste sporen van kleine nederzettingen en landbouw in de Vechtstreek zijn gevonden op de oeverwallen en stammen uit de IJzertijd (ca 800-50 v. Chr.). Algemeen wordt aangenomen dat de vroegmiddeleeuwse nederzetting Attingahem de voorloper is van Breukelen en deel uitmaakte van de pagus (gouw) Niftarlake, wat weer behoorde tot het toenmalige Frisia. De splitsing van de Vecht met de Danne speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Breukelen. De prediker Bonifatius zou in ''Attingahem'' rond 720 een houten kerkje gewijd aan Sint Pieter, hebben gesticht. Attingahem is vernoemd naar de Friese edelman Wursing die de bijnaam Atte had, ook wel Ado, en leefde rond 700. Wursing was een tijdgenoot en bekende van de Friese koning Radbod. De naam Attingahem is een samenstelling van ''atte'' en ''heem'': huis/erf van Atte.
  +
  +
In Breukelen stonden er achtereenvolgens drie stenen kerkgebouwen. De oudste delen van het huidige stenen gebouw (koor en transept) dateren uit de 15de eeuw en zijn over de fundamenten van de tweede stenen kerk heen gebouwd. De familie van Atto bouwde een versterkt huis dat ''Breukelerhof'' heette. Deze naam ging later over op het dorp. In 953 kwam het gebied, dat intussen in handen van de Duitse koning was overgegaan, onder bestuur van de bisschop van Utrecht.
  +
  +
In de 12e eeuw werd een tolbrug over de Vecht gelegd, die Breukelen-Nijenrode en Breukelen-Sint Pieters met elkaar verbond. In 1488 leed het dorp veel in de oorlog tussen het Sticht Utrecht en aartshertog Maximiliaan I van Oostenrijk. Hetzelfde herhaalde zich in 1672 bij de strijd tussen de Staten van Holland tegen Lodewijk XIV van Frankrijk. In de 16e en 17e eeuw werden langs de Vecht (met parallel eraan het Zandpad) veel buitenplaatsen gebouwd, waaronder Gunterstein (aan het Zandpad), Queekhoven, Vechtvliet, en ''Boom en Bosch'', destijds eigendom van Engel de Ruyter, zoon van Michiel de Ruyter, en tegenwoordig het gemeentehuis voor Breukelen.
  +
  +
Het stadsdeel Brooklyn van de Amerikaanse stad New York is naar Breukelen genoemd. Destijds heette het Breuckelen.
  +
  +
Bij station Breukelen staat de Kortrijkse Molen, een poldermolen uit 1696.{{Navigatie gemeente Stichtse Vecht}}
 
[[Categorie:Voormalige gemeente in Utrecht]]
 
[[Categorie:Voormalige gemeente in Utrecht]]
 
[[Categorie:Plaats in Utrecht]]
 
[[Categorie:Plaats in Utrecht]]

Versie van 21 apr 2021 09:47

Breukelen
       
Coat of arms of Breukelen.svg
Map - NL - Municipality code 0311 (2009).svg
Land Vlag van Nederland Nederland
Provincie Utrecht
Gemeente Stichtse Vecht
Burgemeester
Oppervlakte
Inwoners 9.815 (2014)
Dichtheid
Postcode(s) 3620, 3621
Netnummer(s) 0346
Rayons
Portaal Portal.svg Utrecht

Breukelen is een klein dorpje en een voormalige gemeente dat tussen Maarssen en Loenen in ligt.

Dit dorpje ligt aan de de ene kant aan het Amsterdam-Rijnkanaal en aan de andere kant aan de Vecht. Op het Amsterdam-Rijnkanaal varen altijd grote boten die vaak goederen vervoeren. De Vecht is een slingerende rivier die vanuit Utrecht naar Mijdecht gaat. Aan de Vecht liggen grote herenhuizen die veel bekijks hebben. In het midden van het dorp bevindt zich de gezellige winkels. Deze winkels liggen voornamelijk op het winkelplein de Kerkbrink. Op vrijdag is hier altijd een markt met veel kraampjes.

Ook heeft Breukelen een eigen zwembad, genaamd Kikkerfort.

Op 1 mei 2014 telde Breukelen 9.815 inwoners.

Wist je dat...

...de New Yorkse wijk Brooklyn afgeleid is van Breukelen?

Geschiedenis

Tot de vroege middeleeuwen was de Vechtstreek nauwelijks bewoond. Door de uitgestrekte veenmoerassen was het gebied ongeschikt voor bewoning door de vroege mens. De oudste sporen van kleine nederzettingen en landbouw in de Vechtstreek zijn gevonden op de oeverwallen en stammen uit de IJzertijd (ca 800-50 v. Chr.). Algemeen wordt aangenomen dat de vroegmiddeleeuwse nederzetting Attingahem de voorloper is van Breukelen en deel uitmaakte van de pagus (gouw) Niftarlake, wat weer behoorde tot het toenmalige Frisia. De splitsing van de Vecht met de Danne speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Breukelen. De prediker Bonifatius zou in Attingahem rond 720 een houten kerkje gewijd aan Sint Pieter, hebben gesticht. Attingahem is vernoemd naar de Friese edelman Wursing die de bijnaam Atte had, ook wel Ado, en leefde rond 700. Wursing was een tijdgenoot en bekende van de Friese koning Radbod. De naam Attingahem is een samenstelling van atte en heem: huis/erf van Atte.

In Breukelen stonden er achtereenvolgens drie stenen kerkgebouwen. De oudste delen van het huidige stenen gebouw (koor en transept) dateren uit de 15de eeuw en zijn over de fundamenten van de tweede stenen kerk heen gebouwd. De familie van Atto bouwde een versterkt huis dat Breukelerhof heette. Deze naam ging later over op het dorp. In 953 kwam het gebied, dat intussen in handen van de Duitse koning was overgegaan, onder bestuur van de bisschop van Utrecht.

In de 12e eeuw werd een tolbrug over de Vecht gelegd, die Breukelen-Nijenrode en Breukelen-Sint Pieters met elkaar verbond. In 1488 leed het dorp veel in de oorlog tussen het Sticht Utrecht en aartshertog Maximiliaan I van Oostenrijk. Hetzelfde herhaalde zich in 1672 bij de strijd tussen de Staten van Holland tegen Lodewijk XIV van Frankrijk. In de 16e en 17e eeuw werden langs de Vecht (met parallel eraan het Zandpad) veel buitenplaatsen gebouwd, waaronder Gunterstein (aan het Zandpad), Queekhoven, Vechtvliet, en Boom en Bosch, destijds eigendom van Engel de Ruyter, zoon van Michiel de Ruyter, en tegenwoordig het gemeentehuis voor Breukelen.

Het stadsdeel Brooklyn van de Amerikaanse stad New York is naar Breukelen genoemd. Destijds heette het Breuckelen.

Bij station Breukelen staat de Kortrijkse Molen, een poldermolen uit 1696.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Breukelen_(Utrecht)&oldid=663406"