Brand in de Notre-Dame van Parijs

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 20 apr 2019 om 21:05 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{werk}} {{nieuws}} Op 15 april 2019 '''brandde een groot deel van de Notre-Dame van Parijs'' uit. De brand ontstond rond half zeven op het dak. Hierbij brandde...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Nieuws.gif
In het nieuws
Dit artikel bevat onderwerpen die in het nieuws zijn. De informatie in dit artikel kan dus al snel verouderd zijn!
Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.


Op 15 april 2019 'brandde een groot deel van de Notre-Dame van Parijs uit. De brand ontstond rond half zeven op het dak. Hierbij brandde de spitse toren in het midden als eerste en stortte vervolgens de kerk in. Ondertussen brandde tweederde van het dak af en stond ook het interieur van de kerk in vlammen. Ondanks de enorme schade, raakte niemand bij de brand gewond. Wel is de kerk grotendeels verwoest en duurt waarschijnlijk nog jaren voordat deze weer open gaat. Ook is een groot deel van de kunst in de kerk verwoest, maar de belangrijkste werken lijken gered te zijn. De oorzaak van de brand lijken restauratiewerkzaamheden te zijn.

De brand

De Notre-Dame was al enkele jaren in verval. Hoewel de kerk nog steeds open en veilig was, had de kerk onder meer met achterstallig onderhoud te maken. Hierdoor werden al eerder delen van de gevel verwijderd, uit angst dat deze naar beneden vielen. Een restauratie van de kerk was dus noodzakelijk. In Frankrijk wordt de restauratie door de stad Parijs, diverse stichtingen, de kerk en de Franse staat betaald. De Franse overheid was op het moment van de restauratie aan het bezuinigen en zorgt hierdoor geldschieters, zoals bedrijven en rijke ondernemers. De kosten voor de restauratie waren namelijk erg hoog. Met moeite werd het geld bij elkaar verzameld. Gedurende de restauratie zou de kerk echter open blijven voor publiek. In de week van de brand was men bezig om de spitse toren, de vieringtoren, op het midden van het dak te restaureren. Hierdoor stonden een hoop steigers om de toren heen.

Om 18.20 uur ging het brandalarm van de kerk af. Vervolgens werden de kerk ontruimd, maar men kon geen brand vinden. Om 18.43 ging opnieuw het brandalarm af en werd een brand bij de vieringtoren ontdekt. Ook was er witte rook te zien. Gedurende de brand was een mis bezig, waardoor de kerk opnieuw ontruimd werd en de deuren abrupt werden afgesloten. De brand verspreidde zich vervolgens naar het middenschip en de toren in. De brand kon zich zo snel verspreiden doordat zowel de toren als het dak van hout waren. Snel hierna werd de rook heviger en veranderde in zwarte rook. Meteen werden 400 brandweerlieden ingezet, maar door de hoogte van de brand konden deze aanvankelijk niet veel doen. Een paar brandweerlieden probeerden ondertussen wel een deel van de kunstschatten te redden, waaronder belangrijke relikwieën. Mensen in Parijs waren ondertussen verbaasd over de rook uit de kerk en op sociale media verschenen de eerste foto's. Het eiland waarop de kerk staat werd grotendeels afgezet en ook deels ontruimd. Aan de oevers verzamelden vele Parijzenaren en toeristen zich.

Rond 20.00 uur stortte de vieringtoren in het midden van de kathedraal in. De viel richting de kenmerkende torens aan de voorzijde van de kathedraal. Even leek het erop dat hierdoor ook de linker toren in de brand zou vliegen, maar men wist dit te voorkomen. De val van de toren zorgde ervoor dat de brand zich ook naar onder verspreidde. De toren zelf viel op het koor en het altaar. Ondertussen probeerde de brandweer de brand te blussen. Rond 23.15 uur kreeg de brandweer de brand onder controle, waarna men begon met nablussen.

Gevolgen

Notre-Dame en kunst

De Notre-Dame had een enorme kunstcollectie en was daarnaast een historische plaats voor zowel Frankrijk als Europa. Ook veel niet-christelijke geschiedenis, zoals de kroning van Napoleon tot keizer, vond plaats in de kathedraal. Er werd gevreesd dat de relikwieën en de kunstschatten verwoest waren. Al tijdens de brand meldden de kerk zelf dat relikwieën gered waren. Dit zijn de doornenkrans die Jezus op droeg tijdens zijn kruisiging en een splinter en spijker uit het kruis. Deze lagen in de schatkamer en hadden tevens een speciale beveiliger die ze beschermde tijdens bijvoorbeeld een brand. De relikwieën waren de belangrijkste spullen in de kerk. Naast de relikwieën werden diverse kandelaars, stoelen, schilderijen en een Mariabeeld uit het kathedraal gehaald. Deze werden ondergebracht in het Louvre, waar ze werden opgeslagen en gerestaureerd. Ook de later gevonden spullen werden hierheen gebracht.

Van de kerk zelf kon minder gered worden. Van de drie roosvensters, bleef er eentje volledig intact. Deze stond achter het orgel, dat ook intact bleef. Vermoedelijk hebben deze lichte tot geen schade opgelopen. De achter roosvensters zijn meer beschadigd. Andere glas-in-loodramen zijn door de hitte gesprongen. Van het dak is twee derde verwoest. De eikenhouten balken, die met lood waren ingelegd, zijn haast allemaal verbrand. Deze balken kwamen van bomen uit de 8e eeuw. Het stuk dak boven het orgel bleef intact. Het altaar en het orgel werden volledig verwoest, al bleef het witte beeld met gouden kruis bespaard. De vieringtoren is tevens verwoest, aangezien deze naar beneden viel. De beelden van de toren bleven echter bespaard. Deze werden enkele dagen voor de brand van de toren afgehaald voor de restauratie. Ook drie bijenkolonies op het dak overleefden de brand, aangezien op het niet getroffen stuk dak zaten. De bijen konden niet stikken door de rook, aangezien insecten geen longen hebben. Ook alle klokken aan de voorzijde hebben de brand overleefd. Er werd gevreesd dat deze gesprongen waren tijdens het blussen. De klokken zijn van brons en kunnen hoge temperaturen aan. Wel werd gevreesd dat ze naar beneden zouden vallen, waarna de gehele kerk misschien wel was ingestort. Nu staat nog alle muren overeind.

Directe gevolgen

Na de brand werden verschillende beelden van de kerk afgehaald. Men wil deze beelden bewaren en worden daarom gerestaureerd en opgeslagen. Momenteel wordt gekeken om de steigers te weigeren, die eerst om de vieringtoren heen stonden. Deze steigers hebben nu geen steun van het dak en dragen tevens resten van de toren. De angst bestaat dat deze ook instorten. Tevens wordt er een plan gemaakt om de kerk te stabiliseren. De balken zijn tijdens de brand verwoest en daarom kunnen de muren instorten.

Giften en geld

President Emmanuel Macron beloofde het volk de kerk weer op te bouwen. Hierdoor besloot hij naar geldschieters te zoeken in binnen- en buitenland. Ook bood hij hun kortingen op hun inkomsten- of winstbelasting aan. Ook werden er online crowdfundingsacties gestart.

Qua miljoenairs en bedrijven gaven onder meer de families achter L'Óreal, Artémis, Louis Vitton, JDCecaux en FIMALAC enkele tientallen of honderdtallen miljoenen. Ditzelfde gelde voor de bedrijven Total SA, AXA SA en Société Générale. De stad Parijs legde 50 miljoen euro neer en de regio Île-de-France legde 10 miljoen neer. In Frankrijk werden ook evenementen georganiseerd voor het ophalen van geld, zoals in Puy du Fou. Ook internationale bedrijven, zoals Disney, legden enkele miljoenen neer. EU-parlementsvoorzitter Donald Tusk riep alle EU-landen op om mee te helpen om het kathedraal weer op te bouwen. De Europese Centrale Bank maakte tevens geld vrij. Onder meer Hongarije, Polen en Duitsland zeiden geld over te maken. De Rooms-katholieke kerk wilde tevens steunen en de paus wilde binnenkort naar Parijs komen. Rusland bood hulp aan bij het opbouwen van het kathedraal door experts te sturen naar de plek. Ook de Verenigde Staten wilden meehelpen met het bestrijden van de brand. De Franse staat wilde de overige kosten van de restauratie betalen. Inmiddels is er al meer dan een miljard opgehaald, waarvan 800 miljoen binnen 24 uur.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Brand_in_de_Notre-Dame_van_Parijs&oldid=556969"