Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg
Stem nu op: PQ-17 en Victoria van het Verenigd Koninkrijk

Bram Stoker: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'right|250px|thumb|Bram Stoker in 1906 '''Abraham Stoker''' (Dublin, 8 november 1847 – Londen, 20 april 1912) was een Ierland|Ie...')
 
Regel 1: Regel 1:
 
[[File:Bram_Stoker.jpg|right|250px|thumb|Bram Stoker in 1906]]
 
[[File:Bram_Stoker.jpg|right|250px|thumb|Bram Stoker in 1906]]
'''Abraham Stoker''' ([[Dublin]], 8 november 1847 – [[Londen]], 20 april 1912) was een [[Ierland|Iers]] schrijver. Hij schreef onder de afkorting van zijn naam; Bram Stoker. Stoker is vooral bekend vanwege de roman ''[[Dracula]]'' (1897), één van de bekendste horrorverhalen ooit. Daarnaast heeft hij verschillende romantische, maar mysterieuze verhalen geschreven.  
+
'''Abraham Stoker''' ([[Dublin]], 8 november 1847 – [[Londen]], 20 april 1912) was een [[Ierland|Iers]] schrijver. Hij schreef onder de afkorting van zijn naam: Bram Stoker. Stoker is vooral bekend vanwege de [[roman]] ''[[Dracula]]'' (1897), een van de bekendste [[horror]]verhalen ooit. Daarnaast heeft hij verschillende romantische, maar mysterieuze verhalen geschreven.  
  
Stokers Dracula draait om de vampier Dracula. Het boek is geschreven als [[briefroman]]. Dit betekent dat het gehele boek uit brieven van de verschillende hoofdpersonages bestaat. De lezer weet hierdoor niet wie het boek gaat overleven. Hoewel deze vorm van romans nu ouderwets is, was het toen heel normaal. Stoker legde een belangrijke basis voor de vampier zoals wij die nu kennen. Zo is het veranderen in een vampier door een beet en het niet tegen [[knoflook]] kunnen door hem bedacht. Overigens is het personage gebaseerd op de heerser van Walcharije, [[Vlad Tepes]]. Tegenwoordig is Walcharije onderdeel van Roemenië.  
+
Stokers Dracula draait om de [[vampier]] Dracula. Het boek is geschreven als [[briefroman]]. Dit betekent dat het gehele boek uit brieven van de verschillende hoofdpersonages bestaat. De lezer weet hierdoor niet wie het boek gaat overleven. Hoewel deze vorm van roman nu ouderwets is, was het toen heel normaal. Stoker legde een belangrijke basis voor de vampier zoals wij die nu kennen. Zo is het veranderen in een vampier door een beet en het niet tegen [[knoflook]] kunnen door hem bedacht. Overigens is het personage gebaseerd op de heerser van Walcharije, [[Vlad Tepes]]. Tegenwoordig is Walcharije onderdeel van [[Roemenië]].  
  
 
[[Categorie:Iers schrijver]]
 
[[Categorie:Iers schrijver]]

Versie van 6 nov 2019 om 12:13

Bram Stoker in 1906

Abraham Stoker (Dublin, 8 november 1847 – Londen, 20 april 1912) was een Iers schrijver. Hij schreef onder de afkorting van zijn naam: Bram Stoker. Stoker is vooral bekend vanwege de roman Dracula (1897), een van de bekendste horrorverhalen ooit. Daarnaast heeft hij verschillende romantische, maar mysterieuze verhalen geschreven.

Stokers Dracula draait om de vampier Dracula. Het boek is geschreven als briefroman. Dit betekent dat het gehele boek uit brieven van de verschillende hoofdpersonages bestaat. De lezer weet hierdoor niet wie het boek gaat overleven. Hoewel deze vorm van roman nu ouderwets is, was het toen heel normaal. Stoker legde een belangrijke basis voor de vampier zoals wij die nu kennen. Zo is het veranderen in een vampier door een beet en het niet tegen knoflook kunnen door hem bedacht. Overigens is het personage gebaseerd op de heerser van Walcharije, Vlad Tepes. Tegenwoordig is Walcharije onderdeel van Roemenië.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bram_Stoker&oldid=581534"