Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 1 t/m 28 februari vindt de SuperSchrijfwedstrijd plaats. Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

Boris III van Bulgarije

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 15 nov 2022 om 11:54 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'right|300px '''Boris Clemens Robert Maria Pius Lodewijk Stanislaus Xavier''' (Sofia, 30 januari 1894 – aldaar, 28 augustus...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Boris III of Bulgaria.jpg

Boris Clemens Robert Maria Pius Lodewijk Stanislaus Xavier (Sofia, 30 januari 1894 – aldaar, 28 augustus 1943) was koning (tsaar) van Bulgarije tussen 1918 en 1943. Boris III was de een na laatste koning van het land. Hij trad aan na het aftreden van koning Ferdinand I. Na zijn dood in 1943 werd hij opgevolgd door koning Simeon II. Boris III kwam uit het huis Saksen-Coburg en Gotha.

Na de nederlaag in de Eerste Wereldoorlog verloor Bulgarije veel land. De monarchie was hierdoor niet erg populair. In 1923 was er een opstand tegen de koning, maar Boris III onderdrukte deze. Vanaf toen had hij in feite de absolute macht. Koning Boris III was een fan van het fascisme. Hierdoor koos hij de kant van Nazi-Duitsland en Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toch wilde Boris III Adolf Hitler niet helemaal gehoorzamen. In 1943 werd hij gedwongen zijn koningschap neer te leggen, maar weigerde. Na een bezoek aan Hitler overleed de koning onder verdachte omstandigheden. Hierdoor denken velen dat Boris III vergiftigd is door Hitler.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Boris_III_van_Bulgarije&oldid=746957"