Boomstamkano

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 21 nov 2022 om 14:35
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Boomstamkano van Pesse, Drents Museum,

De boomstamkano of een korjaal is misschien wel het oudste vaartuig dat door mensen is gemaakt. In 1955 werd bij het dorp Pesse (bij Hoogeveen) in het 'Blikkenveen' een drie meter lange en 44 cm brede boomstamkano gevonden. Deze kennen we als de kano van Pesse. Het is gemaakt van het hout van een grove den en is ergens gemaakt tussen 8200 en 7600 v.Chr. Het is de oudste tot nu toe bekende boomstamkano.

Bij primitieve stammen worden ze nog steeds gemaakt. De boomstam wordt deels uitgehold met een soort beitels (dissel) en deels gebrand.

In het Archeon kun je met een boomstamkano varen.

Archeologen denken dat de mens met dergelijke boomstamkano's vanuit wat nu Indonesië is op de andere kleine eilanden in de grote oceaan (Oceanië) en op Australië en Nieuw-Zeeland terecht zijn gekomen.

Tegenwoordig maken ze in dat deel van de wereld nog steeds dergelijke vaartuigen, soms uitgerust met één of twee extra drijvers.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Boomstamkano&oldid=748327"