Bonifatius

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 10 jan 2023 om 17:23
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bonifatius (Wynfreth) was een missionaris, heilig verklaarde, monnik, bisschop, martelaar en kerkhervormer. Hij is geboren in 672 na Christus in Crediton, nabij Exeter in hert Verenigd Koninkrijk. Hij is vermoord in Dokkum, Friesland op 5 Juni 754.

Toen Wynfred als kind hoorde dat aan de andere kant van de zee de Germanen nog niet het verhaal van Jezus Christus kenden, wilde hij heel graag naar ze toe. Hij zou ze dan als over Jezus Christus vertellen en ze bekeren en ze dopen.

Wynfred stak toen hij groter was de Noordzee over. Hij ging toen eerst naar Rome want daar woonde de paus. De hoogste bisschop van de kerk. Die zegende hem en gaf hem een nieuwe naam: Bonifatius. Dat betekent weldoener. Bonifatius ging jaren lang naar de heidenen toe en probeerde ze te bekeren tot het christelijke geloof.

Bonifatius hakte in 723 de heilige Donareik van de Germanen om. De Germanen dachten eerst dat hun god Donar Bonifatius zou straffen. Toen dat niet gebeurde bekeerden sommigen zich tot het christelijke geloof want de god waar Bonifatius over sprak veel machtiger was. Anderen waren kwaad waarom Bonifatius dat gedaan had en wilden hem vermoorden.

In 754 trok Bonifatius naar het Friese Dokkum om daar nog eens te proberen de heidenen te dopen, maar een groep rovers viel de slaapplaats van Bonifatius. Hij probeerde zich te beschermen door een grote dikke Bijbel boven zijn hoofd te houden, maar dat werkte niet.

Na de dood van Bonifatius werd hij als heilige verklaard in de kerk, Sint Bonifatius. Hij had namelijk zoveel goed werk gedaan voor de kerk.

Link

Bonifatius bij Dokkum vermoord

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bonifatius&oldid=759144"