Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Bondsbrief van 1291

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Bondsbrief

De Bondsbrief van 1291 was een overeenkomst tussen drie Alpenstaatjes, wat uiteindelijk leidde tot het ontstaan van Zwitserland. In 1291 sloten Schwyz, Uri en Unterwalden (tegenwoordig Nidwalden en Obwalden) een pact om elkaar te beschermen tegen buitenstaanders. Hiermee werd vooral het Huis Habsburg bedoeld, wat de staatjes bij Zwaben wilde voegen. De drie staatjes werden kantons en worden ook wel de oerkantons genoemd.

Door de Bondsbrief zou de Oude Eedgenootschap ontstaan. Later sloten andere staatjes en steden zich aan bij de Eedgenootschap. De naam Zwitserland werd afgeleid van het kanton Schwyz, denk maar aan de Duitse naam die Schweiz. Pas op de Vrede van Westfalen in 1648 werd Zwitserland officieel erkend als land.

De Bondsbrief is geschreven in het Latijn en bestaat uit 17 regels. Aan de brief hangen drie zegels, alleen is in de loop der jaren de zegel van het kanton Schwyz afgebroken en ontbreekt dus.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bondsbrief_van_1291&oldid=472655"