Bombardement op Rotterdam

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Rotterdam na bombardement in 1940.jpg
Rotterdam na het bombardement. Je kunt goed zien dat Rotterdam vrijwel met de grond gelijk is gemaakt. Op de achtergrond de Laurenskerk. De Laurenskerk heeft het bombardement overleefd.

Het bombardement van Rotterdam (1940) was een onderdeel van de Duitse aanval op Nederland in de Tweede Wereldoorlog.

Wat vooraf ging

Op 10 mei 1940 rond 13:30 vielen de Duitsers, zonder enige waarschuwing, Nederland binnen. Nederland bood fel tegenstand, waardoor de Duitse opmars flink werd vertraagd. De Wehrmacht had haast, want ze hadden de strijdkrachten en het materieel van de aanval op Nederland nodig voor de Slag om Frankrijk.

Het bombardement

De Duitse strijdkrachten stonden 's ochtends 14 mei voor Rotterdam, maar het Duitse opperbevel was bang voor grote verliezen en viel de stad niet aan. De Nederlandse commandanten waren ook niet van plan zich over te geven. Hermann Göring besloot tot een algeheel bombardement op Rotterdam. In Rotterdam vonden al onderhandelingen plaats voor een wapenstilstand, maar het was al te laat. Rond 13:30 's middags vlogen er 90 bommenwerpers, Heinkel He 111's, richting Rotterdam. Er was één ding afgesproken: zodra er rode lichtkogels te zien waren, zou het bombardement niet doorgaan. De Duitse commandant die niet wilde dat Rotterdam werd gebombardeerd, zag de bommenwerpers aankomen en schoot de rode lichtkogels af, maar de piloten zagen ze niet en worpen hun lading af. In totaal duurde het bombardement 13 minuten en in die minuten werd er 97.000 kilo aan brisantbommen gegooid. Al die bommen spatten uiteen in gloeiend hete scherven. Alles, maar dan ook echt alles stond in brand. Maar het was nog niet voorbij. Als Nederland zich nu niet zou overgeven aan de Duitsers zouden de Duitsers ook Amsterdam, Den Haag, Utrecht en zelfs Haarlem bombarderen. De Nederlandse bevelhebbers hadden geen andere keus: ze gaven zich over. Op 15 mei werd de capitulatie getekend in Ridderkerk. Na een strijd van vijf dagen was Duitsland de baas in Nederland.

Gevolgen

Het bombardement kostte ongeveer 850 mensen het leven en 2000 mensen raakten (zwaar)gewond. Tachtigduizend mensen werden dakloos. Meer dan 25.000 woningen, 500 cafés en restaurants, 2350 winkels, 1400 kantoren en 30 fabrieken werden vernietigd door de bommenregen en de grote brand die daar op volgde. Een aantal gebouwen bleef gespaard, zoals het Stadhuis, de Laurenskerk, het Schielandshuis en het Erasmushuis.

Na het bombardement

Een paar dagen na het bombardement begonnen de mensen alweer met het opruimen van het puin. Oude stenen, oud ijzer, alles werd hergebruikt voor de wederopbouw van de stad Rotterdam. Rotterdam is een echte wereldstad geworden met een Amerikaans ogende skyline.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bombardement_op_Rotterdam&oldid=474331"