Boerenschouw

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 6 dec 2022 om 22:15
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Boerenschouw - Zuidplaspolder (1951)

Een boerenschouw is een platte schuit van 5-7 meter lengte, die lijkt op een baggerschuit, of een grotere praam.

Het wordt ook wel een bagger-, hooi-, melk- of polderschouw genoemd. Het werd in poldergebieden met veel sloten en vaarten gebruikt in plaats van een Platte (boeren)wagen, die daar met de tractor of het paard niet kon komen.

Je zag ze veel in de Zuid-Hollandse polders, voornamelijk ten zuiden van de Oude Rijn. Ook in de omgeving van Broek op Langedijk werden ze door de tuinders gebruikt die met hun groenten er mee naar de veiling voeren en zelfs de veiling binnen konden varen (Broekerveiling).

De boerenschouw werd voortbewogen met een vaarboom. Een lange stok waarmee de boer of tuinder zich kon afzetten op de boden van de sloot of vaart.

De van oorsprong houten boot werd later ook in aluminium uitgevoerd en ook gebruikt door landschapbeheerders. Deze zijn vaak voorzien van een loop-klep die opgetild en neergelaten kan worden. Dergelijke schuiten kunnen ook vee vervoeren en worden aangedreven door een buitenboordmotor.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Boerenschouw&oldid=752096"