Blitzkrieg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De blitzkrieg was de Duitse oorlogvoering tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het Nederlands betekent de naam bliksemoorlog.

Wat houdt het in?

Het grootste doel van de blitzkrieg is om zo snel mogelijk op te rukken naar het hoofddoel. Dat zie je met name terug bij de aanval op Frankrijk en de invasie van de Sovjet-Unie. Het doel was bij beide de hoofdstad in te nemen. Bij Frankrijk lukte dat, bij de Sovjet-Unie niet. De reden dat de Slag om Engeland mislukte, was dat de blitzkrieg niet toegepast kon worden. Er moesten namelijk troepen het water over, en de Engelsen waren te sterk in de lucht en op zee.

Tanks

Een colonne Duitse Panzer II's in 1940.

Een van de belangrijkste onderdelen van de blitzkrieg waren tanks. Ze waren snel en krachtig, dus kon je er snel grote stukken land mee veroveren. Soms kwamen de Duitsers wel 450 kilometer ver op een dag! Belangrijke bevelhebbers van tanks waren Heinz Guderian en Erwin Rommel.

Luchtmacht

Logo van de Luftwaffe

Ook essentieel voor het slagen van de blitzkrieg was de steun van de Luftwaffe (de Duitse luchtmacht). Deze kon vijandelijke vliegtuigen uit de lucht schieten, de tegenstander bespioneren en de vijandelijke stellingen bombarderen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Blitzkrieg&oldid=784094"