Blindengeleidehond

Uit Wikikids
Versie door Thijmen4 (overleg | bijdragen) op 9 okt 2023 om 09:17 (Categorie:Huisdieren toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een vrouw met een blindengeleidehond

Blindengeleidehonden zijn honden die speciaal zijn getraind om blinde mensen te helpen. Je zou dus kunnen zeggen dat geleidehonden de ogen van de blinde mensen worden.

Het trainen van een geleidehond

Wanneer een pup acht weken is wordt hij bij zijn moeder weggehaald. Dan wordt hij tijdelijk bij een puppiepleeggezin gezet. Dit houdt in dat hij tijdelijk als een normale hond bij een gezin komt waar hij een jaar blijft.

Wat hij dan moet leren is zindelijk worden en vertrouwen krijgen in de buitenwereld. Ook moet hij de commando's "zit", "af" en "blijf" leren. Verder moet hij wennen aan gillende kinderen, katten en andere honden. Als het jaar om is krijgt de hond training van speciale trainers waardoor hij leert blinden te waarschuwen voor bijvoorbeeld een gat in de weg of een obstakel dat in de weg staat.

Als hij uiteindelijk volleerd is wordt hij voorgesteld aan de blinde die hij gaat helpen. Eerst blijft die blinde een paar dagen bij de hond, zodat ze aan elkaar wennen. Daarna gaan de blinde de hond samen met een trainer naar het leefgebied van de blinden. Daar wordt de blinde geleerd hoe hij/zij met de hond om moet gaan. Als dat allemaal voor elkaar is kunnen de blinde en de hond zonder trainer voor elkaar zorgen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Blindengeleidehond&oldid=819232"