Bison

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De bizon is een zeer groot dier. Het behoort tot de orde van de zoogdieren. Van oorsprong komt de bizon uit Noord-Amerika (de Verenigde Staten).

Geschiedenis

Duizenden jaren werden ze bejaagd door de indianen. Die doodden alleen zoveel ze nodig hadden. Toen de blanken in Amerika kwamen liepen er miljoenen bizons rond. Ze werden toen opgejaagd en waren binnen honderd jaar al bijna uitgestorven: de pelsjagers wilden hun mooie huid hebben maar lieten het vlees gewoon achter om te rotten. Ze verspilden alles behalve de huid, terwijl de indianen juist niets weggooiden.

Redding

Toen er eind 19e eeuw nog maar een paar duizend bizons waren kregen de Amerikanen pas door dat ze bijna de soort hadden laten uitsterven. Ze hebben toen reservaten en wildparken opgericht waarin de beesten niet mochten worden bejaagd. Nu zijn er weer meer bizons en is de soort niet meer bedreigd. Wel zullen er nooit meer zoveel zijn als er vroeger waren.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bison&oldid=626975"