Biologisch

Uit Wikikids
Versie door Wouter15 (overleg | bijdragen) op 3 mei 2023 om 19:09
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Biologisch betekent men op een zo natuurlijk mogelijke manier planten kweekt en dieren houdt. Bijvoorbeeld dat dieren een heel weiland tot hun beschikking hebben om op te leven. Voor planten betekent dit dat ze niet bespoten zijn met bestrijdingsmiddelen. De dieren eten zelf ook biologisch. De weilanden waar ze op lopen zijn bemest met echte, natuurlijke mest, dus niet met kunstmest of pesticiden (dit zijn chemische bestrijdingsmiddelen). Hierdoor groeit er op het weiland onkruid. Ze kunnen het onkruid weghalen, maar het hoeft niet. Als ze het weghalen doen ze dat met de hand of met een machine. Want als je het met een gifspuit doet is het al niet meer biologisch.

Biologische teelt

Biologische boeren gebruiken geen bestrijdingsmiddelen om schimmels en insecten te bestrijden. Ze gebruiken bijvoorbeeld de vogels om de insecten en schimmels weg te halen. Het weghalen van onkruid doen ze niet met een gifspuit, maar met de hand of met een machine. Biologische boeren gebruiken ook geen kunstmest, maar echte mest. De mest die ze gebruiken is meestal ook van hun eigen biologische koeien..Er bestaan ook ziektes die planten kunnen krijgen, zoals bruinrot, ringrot en aardappelmoeheid. Als een plant een ziekte krijgt, halen de boeren deze planten uit de grond. Er worden ook sluipwespen en lieveheersbeestjes ervoor gebruikt.  

Biologisch vlees

Biologische boeren houden heel veel rekening met het gedrag van hun dieren. Zo kan een varken lekker wroeten in de modder, lopen de koeien zo veel mogelijk buiten en de kippen kunnen lekker buiten scharrelen. Er wordt zo min mogelijk ingegrepen bij het dier. Zo kan een varken zijn staart en tanden houden, een kip zijn snavel en een schaap zijn staart. Alleen als het dier ziek is krijgt hij medicijnen. Maar dat gebeurt niet vaak omdat biologische dieren gezond leven, en daarom bijna niet ziek zijn.

Biologisch, vrije uitloop, scharrel en kooi eieren

Op alle eieren zit een stempel, op deze stempel kun je zien of het ei biologisch, vrije uitloop, scharrel of kooi is. Je kunt het zien aan cijfertjes op de stempel. Op het eerste cijfer kun je zien of het biologisch, vrije uitloop, scharrel of kooi-ei is.

0 = Biologisch ei

1 = vrije uitloop ei

2 = scharrel ei

3 = kooi ei

Het tweede zijn twee letters, aan deze letters kun je zien uit welk land het ei komt. Het derde is een lang cijfer, dit is het nummer van de boerderij waar het ei gelegd is.  

Biologisch Dynamisch

Demeter is een godin van de vruchtbaarheid. Haar naam is niet voor niets gekozen als naam voor de biologisch dynamische landbouw. Bodemvruchtbaarheid en versterking van de groei in de natuur staan centraal in biologisch dynamische landbouw. Net als bij biologische landbouw gebruiken de boeren ook geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Biologisch dynamische boeren gaan verder: 100% Biologisch en 100% dynamisch. Dynamisch betekent letterlijk krachtig. Het woord dynamisch komt uit het Grieks. Biologisch dynamisch heeft met boeren te maken, dat ze een levendig en krachtig bedrijf hebben.

Vegetarisch

Vegetarisch betekent dat je helemaal geen vlees eet, dus geen boterhamworst of pizza met salami. En als je tussendoor toch nog vlees eet ben je geen vegetariër meer. Je mag ook geen dingen eten die van oorsprong van vlees komen, zoals jus en vlees bouillon. Ruim 4,5% van Nederland is vegetariër. Ook kiest een heel groot gedeelte van Nederland ervoor dat ze een paar keer per week vegetarisch eten. Er zijn eigenlijk maar twee redenen om vegetariër te worden of te zijn. Je vind vegetarisch gewoon lekker, of je vindt het zielig voor de dieren.

Biologische markt

De biologische markt betekent de biologische winkel. Je hebt biologische vakanties, en biologisch uit eten kan ook. Er zijn heel veel verschillende biologische markten en winkels. Steeds meer mensen kopen biologisch, dat is een goed teken. Veel mensen vinden dat biologische producten een rijkere smaak hebben. Biologisch kost wel iets meer dan kooi, scharrel of vrije uitloop. Dat komt omdat de dieren een beter leven hebben gehad. Veel mensen kiezen er voor dat ze iets meer betalen, voor een goed leven van een dier.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Biologisch&oldid=784087"