Bevruchting

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pas in de puberteit komen de voortplantingsorganen in werking. De bevruchting gaat zo: de voortplantingsorganen van de vrouw maken een eicel per maand. meer zijn er ook niet nodig. de eicel gaat via de eileider naar de baarmoeder. Zelf kan hij niet vooruit komen daarom zitten in de eileider een soort haartjes die golf bewegingen maken. daardoor komt hij vooruit en gaat de goede kant op naar de baarmoeder.

Nu gaan we naar de voortplantingsorganen van de man. Dat maakt ongeveer 1 miljoen zaadcellen per dag! Dat is ook wel nodig, want maar honderd overleven de reis naar de baarmoeder. Door het vrijen komen de zaadcellen in de baarmoeder. Ze gaan wel heel snel vooruit! 4 millimeter per uur. Ze komen vooruit door met hun staart te bewegen. In de kop zit het erfelijk matriaal van de man. Als ze de bij de zaadcel komen gaan ze met z'n honderden tegelijk op de eicel af en proberen in te breken. De eicel is 50 keer groter dan de zaadcel. Het lukt maar één zaadcel om in te breken en deze is de grote winnaar.

De eicel lijkt op een ei het is een schil met daar in het erfelijk materiaal van de vrouw. Het erfelijk materiaal smelt in elkaar en licht klaar om op te groeien tot een nieuw mensje. De groei van de baby vind plaats in de baarmoeder.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bevruchting&oldid=159749"