Bevrijdingsdag: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(23 tussenliggende versies door 15 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
[[Afbeelding:Bevrijdingsdag_vlag_in_top.JPG|right|300px]]
<!-- ******* LEES DIT EERST **************************************************
 
  +
In [[Nederland]] wordt op 5 [[mei]] '''bevrijdingsdag''' gevierd.
* In onderstaand sjabloon kan je u onder elk kopje je eigen tekst schrijven, *
 
* volgens de aanwijzingen zoals je die vindt tussen de "<>"-tekens. De *
 
* kopjes herken je aan de "=="-tekens aan weerszijden. *
 
* De regels vóór "Aanpassen vanaf hier" en na 'Het volgende laten staan" *
 
* worden door de redactie van WikiKids ingevuld en onderhouden. *
 
* *
 
* *
 
* Lijkt je dit helemaal niks...! *
 
* Haal dan alles weg tot de streep en doe het op jou manier. *
 
*Veel succes. *
 
***************************************************************************-->
 
   
 
Men viert dan de bevrijding van [[Nederland]] door de geallieerde soldaten. De Duitsers waren verslagen en [[Nederland]] was weer vrij op 5 [[mei]] 1945. Om dit feit te herdenken wordt ieder jaar bevrijdingsdag gevierd. Alle vlaggen die op 4 [[mei]] met [[dodenherdenking]] half stok hingen worden dan weer in de top gehezen. Om het in het hele land te vieren worden er op verschillende plaatsen in [[Nederland]] festivals gehouden. Deze festivals noemt men kortweg [[Bevrijdingspop]]. Tijdens de Bevrijdingsdag wordt het [[volkslied]], namelijk het [[Wilhelmus]] gespeeld. In sommige steden worden vertegenwoordigers van de soldaten die de betreffende stad hebben bevrijd, uitgenodigd. In [[Breda]] komen darom vaak kinderen van Poolse soldaten.
<!-- AANPASSEN VANAF HIER -->
 
   
  +
In de meeste andere Europese landen wordt Bevrijdingsdag op 8 mei gevierd, omdat toen Duitsland officieel verslagen was.
'''Bevrijdingsdag'''
 
 
In Nederland wordt op 5 mei bevrijdingsdag gevierd. Men viert dan de bevrijding van Nederland door de geallieerde soldaten. De Duitsers waren verslagen en Nederland was weer vrij op 5 mei 1945. Om dit feit te herdenken wordt ieder jaar bevrijdingsdag gevierd. Alle vlaggen die op 4 mei met dodenherdenking half stok hingen worden dan weer in de top gehezen. Om het in het hele land te vieren worden er op verschillende plaatsen in Nederland festivals gehouden. Deze festivals noemt men kortweg [[Bevrijdingspop]].
 
 
{| align=center class=toccolours style="text-align: center; width: 100%; font-size: 85%; clear:both; margin:0.75em auto"
 
|Bij dit artikel is een [[Wikipedia:Gewenste afbeeldingen|afbeelding gewenst]]. Bezit u een afbeelding die onder een vrije licentie kan worden geplaatst, dan kan u deze [[Speciaal:Upload|hier uploaden]].
 
|}<noinclude>
 
</noinclude>
 
 
 
 
----
 
 
<!-- HET VOLGENDE LATEN STAAN, AUB -->
 
   
  +
==Video==
  +
* [https://www.youtube.com/watch?v=ijPU2l8Nsxc&list=PLi_srCikhtghrNa6Ti1d4aSyPQzQ3JI63&index=38/ Het Wihelmus en wat ermee bedoeld wordt]
  +
==Externe links==
  +
* [http://kies-pad-4-5-mei.yurls.net/ Kiespad 4 en 5 mei]
 
[[Categorie:Tweede Wereldoorlog]]
 
[[Categorie:Tweede Wereldoorlog]]
  +
[[Categorie:Nederlandse feestdag]]

Versie van 4 mei 2020 00:42

Bevrijdingsdag vlag in top.JPG

In Nederland wordt op 5 mei bevrijdingsdag gevierd.

Men viert dan de bevrijding van Nederland door de geallieerde soldaten. De Duitsers waren verslagen en Nederland was weer vrij op 5 mei 1945. Om dit feit te herdenken wordt ieder jaar bevrijdingsdag gevierd. Alle vlaggen die op 4 mei met dodenherdenking half stok hingen worden dan weer in de top gehezen. Om het in het hele land te vieren worden er op verschillende plaatsen in Nederland festivals gehouden. Deze festivals noemt men kortweg Bevrijdingspop. Tijdens de Bevrijdingsdag wordt het volkslied, namelijk het Wilhelmus gespeeld. In sommige steden worden vertegenwoordigers van de soldaten die de betreffende stad hebben bevrijd, uitgenodigd. In Breda komen darom vaak kinderen van Poolse soldaten.

In de meeste andere Europese landen wordt Bevrijdingsdag op 8 mei gevierd, omdat toen Duitsland officieel verslagen was.

Video

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bevrijdingsdag&oldid=611908"