Bevers

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Bever (dier))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Bevers
Castor

American Beaver.jpg

Kwetsbaar
Leefgebied
Leefomgeving in en rond het water, loofbossen
Behoort tot de Knaagdieren
Portaal Portal.svg Biologie

Bevers (Castor) zijn een groep dieren (geslacht) uit de familie van de beverachtigen. Er zijn twee soorten bevers; de Europese bever en de Canadese bever. Het is een knaagdier bij uitstek.

Hij leeft op het land en in het water. Hij heeft grote tanden en een platte staart. Tegenwoordig leven er weer meer in Nederland.

Hoe ziet de bever er uit?

Oranje voortanden van de bever

De bever valt op door zijn grote voortanden. Deze voortanden zijn bedekt met een hard laagje oranje glazuur. Dit zorgt ervoor dat de tanden heel sterk zijn. De voortanden van een bever groeien altijd door.

De donkerbruine vacht bestaat uit haren die zo dicht op elkaar zitten dat er geen water op de huid kan komen.

De staart van een bever is dik en plat. De staart is belangrijk om makkelijk te kunnen bewegen in het water. De bever kan heel goed zwemmen door dat de bever zwemvliezen tussen zijn tenen heeft. De staart wordt ook gebruikt als alarm. De bever kan hard met zijn staart op het water klappen om andere bevers te waarschuwen voor gevaar. In de staart wordt ook vet opgeslagen.

De voorpoten van een bever zijn sterk. Ze kunnen er goed mee graven en voedsel mee vast houden. De lengte van een bever is maximaal 1.30m. Hiervan is 30 centimeter staart. Volwassen bevers wegen tussen de 20 en 30 kilo.

Een echte vegetariër

De bever is een echte vegetariër. Op het menu van de bever staan bladeren, kleine takjes en bast van bomen (wilg en populier zijn favoriet), waterplanten en wortelstokken. In de zomer eten ze veel kruiden. Het eten van waterplanten is extra goed voor de bevervrouwtjes die jongen hebben. Omdat de winters in Nederland niet heel koud zijn, is het niet altijd nodig om een wintervoorraad aan te leggen.

Het huis van de bever

Beverburcht

Burcht

De beverfamilie woont in een burcht. Deze burcht wordt door de hele beverfamilie gemaakt. Samen slepen ze takken, stokken, modder en stenen naar de plek en beginnen met bouwen. Dit doen ze in de nacht, omdat ze overdag slapen. Een beverburcht kan wel 2 meter hoog worden en 10 meter lang.

Leger

Legers worden in de zomer gebruikt als rustplaats. De legers zijn niet zo groot als een burcht. Het is vaak een uitholling op de oever. De binnenkant is bedekt met houtsnippers. Legers worden langs de oever onder dichte struiken en bramen gemaakt, waardoor ze lastig te vinden zijn.

In welke omgeving leeft de bever?

Bevers komen voor waar land en water samenkomen, zoals moerassen, langs beken, rivieren en meren. De diepte van het water moet minimaal 50 centimeter zijn. Dit water mag niet opdrogen, want dan is de bescherming van de burcht weg.

Op de oever moeten genoeg bomen, struiken en kruiden staan. Voorbeelden van bomen en stuiken zijn: wilg, populier, berk en es. Wanneer er veel verschillende soorten bomen en struiken in het leefgebied te vinden zijn is dat beter voor de bever.

Beverdam

Dammen

Door het omknagen van bomen en bouwen van dammen heeft de bever invloed op zijn omgeving. De bever laat veel sporen na in de natuur.

Omgeknaagde bomen

Dammen worden gebouwd om het water hoog genoeg te houden. Hierdoor ontstaan bevervijvers, waarin de bever een burcht kan bouwen. De vijver van een bever is zijn fort en geeft hem bescherming. De dam wordt sterker gemaakt met waterplanten, modder en stenen. Voor de bouw worden stammen en takken afgeknaagd.

De bever in Nederland

De bever staat op de lijst van bedreigde zoogdieren. Dit betekent dat hij moet worden beschermd. In het jaar 1826 was de bever uitgestorven in Nederland. Gelukkig zijn in 1988 bevers weer uitgezet in de natuur. Tegenwoordig gaat het goed met de bever in Nederland en komen ze in heel het land voor langs grote rivieren. 

Trivia

De bevers zijn ook een speltak binnen de Scouting. Het is voor kinderen van 5-7 jaar.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bevers&oldid=776152"