Beneluxtrein: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 10: Regel 10:
   
 
==Materieel==
 
==Materieel==
Vroeger reed de Beneluxtrein met ander treinmateriaal dan nu. Dat materieel heet ''Materieel '57'', een speciaal gebouwde trein voor de Beneluxroute. Deze trein hoefde niet ''getrokken'' te worden met een locomotief.
+
Vroeger reed de Beneluxtrein met ander treinmaterieel dan nu. Dat materieel heet ''Materieel '57'', een speciaal gebouwde trein voor de Beneluxroute. Deze trein hoefde niet ''getrokken'' te worden door een locomotief.
   
Vanaf 1974 gingen wel treinen met een locomotief rijden. De trein had toen een [[NMBS|locomotief van de Belgische Spoorwegen]] (uit de serie 25) met Plan W en Plan D rijtuigen (van de [[Nederlandse Spoorwegen|NS]]).
+
Vanaf 1974 gingen wel treinen met een locomotief rijden. De trein had toen een locomotief van de [[NMBS|Belgische Spoorwegen]] (uit de serie 25) met Plan W en Plan D rijtuigen (van de [[Nederlandse Spoorwegen|NS]]).
   
Sinds 1986 werd het materiaal weer veranderd. Er rijden nu Belgische locomotieven uit de 11-serie (HLE11) met Nederlandse Intercityrijtuigen. In Nederland is de kleur van een Intercityrijtuig meestal geel met een blauwe band naast de ramen, maar speciaal voor de Beneluxtrein zijn sommige rijtuigen een ''rood-rijtuig'', dus die treinen hebben een rode band. De kleur rood komt van de NMBS, de spoorwegen van België: de huiskleur van de NMBS is rood. Omdat er een paar jaar niet genoeg 'rode' rijtuigen waren, werden ook 'blauwe' rijtuigen in de Beneluxtrein gezet.
+
In 1986 werd het materieel weer veranderd. Toen gingen er Belgische locomotieven uit de 11-serie (HLE11) rijden met Nederlandse Intercityrijtuigen. In Nederland is de kleur van een Intercityrijtuig meestal geel met een blauwe band naast de ramen, maar speciaal voor de Beneluxtrein zijn sommige rijtuigen een ''rood-rijtuig'', dus die rijtuigen haggen een rode band. De kleur rood komt van de NMBS, de spoorwegen van België: de huiskleur van de NMBS is rood. Omdat er een paar jaar niet genoeg 'rode' rijtuigen waren, werden ook 'blauwe' rijtuigen in de Beneluxtrein gezet.
   
In 2007 zijn alle rijtuigen voor de Beneluxtrein in [[NS Hispeed]]-kleuren geschilderd; er zitten nu allerlei kleuren op de rijtuigen. De meeste treinen zijn nu vervangen door deze Hispeed rijtuigen die PRIO's of Benelux ICR's worden genoemd, referentie naar de materieelnaam. De locomotieven zijn niet meer de oude Belgische van de HLE 11-serie, maar nu de [[TRAXX]] Baureihe 186 (dus de naam ervan) serie van het merk [[Bombardier]].
+
In 2007 zijn alle rijtuigen voor de Beneluxtrein in [[NS Hispeed]]-kleuren geschilderd met allerlei kleuren op de rijtuigen. De meeste treinen zijn toen vervangen door deze Hispeed rijtuigen die PRIO's of Benelux ICR's worden genoemd, referentie naar de materieelnaam. De locomotieven zijn niet meer de oude Belgische van de HLE 11-serie, maar nu de [[TRAXX]] Baureihe 186 (dus de naam ervan) serie van het merk [[Bombardier]].
  +
  +
Toen bekend werd dat deze intercity voor onbepaalde tijd terug op de baan kwam, zijn de rijtuigen overgeschilderd in NS-kleuren met de logo's van de NS en NMBS erop. Ook worden er [[stuurstandrijtuig]]en omgebouwd zodat ze gebruikt kunnen worden met de TRAXX locomotieven, zodat de locomotief niet elke keer verplaatst hoeft te worden naar de andere kant van de trein.
   
 
==Route==
 
==Route==

Versie van 1 mrt 2015 15:39

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Een Beneluxtrein bij Delft

De Beneluxtrein (of IC Brussel) was een trein die reed van Amsterdam (Nederland) naar Brussel (België). Deze trein is geen hogesnelheidstrein, alleen een trein die de over de grens Nederland - België gaat. De trein wordt een gewone intercity genoemd.

Er werd gepland om de trein door te laten rijden naar Luxemburg (vandaar de naam Benelux), maar dat plan is nooit uitgevoerd omdat de locomotieven die destijds gebruikt werden, niet krachtig genoeg waren om over de hellingen tussen België en Luxemburg te rijden. Wel zijn er testritten naar Luxemburg gemaakt.

In december 2012 werd de Beneluxtrein vervangen door een hogesnelheidstrein, de Fyra. Door veel problemen met deze hogesnelheidstrein, is deze dienst na ongeveer een maand afgeschaft. In februari 2013 werd de Beneluxtrein terug in dienst gebracht tussen Den Haag HS en Brussel-Zuid/Midi. Sinds december 2014 rijdt de trein weer van en naar Amsterdam Centraal.

Materieel

Vroeger reed de Beneluxtrein met ander treinmaterieel dan nu. Dat materieel heet Materieel '57, een speciaal gebouwde trein voor de Beneluxroute. Deze trein hoefde niet getrokken te worden door een locomotief.

Vanaf 1974 gingen wel treinen met een locomotief rijden. De trein had toen een locomotief van de Belgische Spoorwegen (uit de serie 25) met Plan W en Plan D rijtuigen (van de NS).

In 1986 werd het materieel weer veranderd. Toen gingen er Belgische locomotieven uit de 11-serie (HLE11) rijden met Nederlandse Intercityrijtuigen. In Nederland is de kleur van een Intercityrijtuig meestal geel met een blauwe band naast de ramen, maar speciaal voor de Beneluxtrein zijn sommige rijtuigen een rood-rijtuig, dus die rijtuigen haggen een rode band. De kleur rood komt van de NMBS, de spoorwegen van België: de huiskleur van de NMBS is rood. Omdat er een paar jaar niet genoeg 'rode' rijtuigen waren, werden ook 'blauwe' rijtuigen in de Beneluxtrein gezet.

In 2007 zijn alle rijtuigen voor de Beneluxtrein in NS Hispeed-kleuren geschilderd met allerlei kleuren op de rijtuigen. De meeste treinen zijn toen vervangen door deze Hispeed rijtuigen die PRIO's of Benelux ICR's worden genoemd, referentie naar de materieelnaam. De locomotieven zijn niet meer de oude Belgische van de HLE 11-serie, maar nu de TRAXX Baureihe 186 (dus de naam ervan) serie van het merk Bombardier.

Toen bekend werd dat deze intercity voor onbepaalde tijd terug op de baan kwam, zijn de rijtuigen overgeschilderd in NS-kleuren met de logo's van de NS en NMBS erop. Ook worden er stuurstandrijtuigen omgebouwd zodat ze gebruikt kunnen worden met de TRAXX locomotieven, zodat de locomotief niet elke keer verplaatst hoeft te worden naar de andere kant van de trein.

Route

De Beneluxtrein rijdt van Amsterdam naar Brussel via verschillende steden. Hieronder zie je de tussenliggende stations bij de hoofdroute en de route bij omleidingen.

De route naar Brussel:

  • Amsterdam Centraal (Nederland)
  • Schiphol (Schiphol Airport, Nederland)
  • Den Haag HS (Den Haag Hollands Spoor, Den Haag)
  • Rotterdam Centraal (Nederland)
  • Dordrecht (Nederland)
  • Roosendaal (Nederland)
Landsgrens Nederland-België: Roosendaal
  • Antwerpen-Centraal (België)
  • Mechelen (België)
  • Bruxelles-Nord/Brussel-Noord (België)
  • Bruxelles-Central/Brussel-Centraal (België)
  • Bruxelles-Midi/Brussel-Zuid (België)

Soms kan er ook in Duivendrecht gestopt worden in plaats van Amsterdam Bijlmer ArenA.

De Beneluxtrein nu

Nu de HSL Zuid en de HSL 4 (Hogesnelheidslijn Schiphol - Antwerpen) in gebruik is genomen, is de Beneluxtrein verdwenen en worden vervangen door een hogesnelheidstrein. Een aantal stations op de oude route worden nu overgeslagen, waardoor deze stations de directe verbinding met Brussel, Antwerpen en Amsterdam dan verliezen.

De Nederlandse reizigersorganisatie Rover is hier niet blij mee, ook omdat Rover verwacht dat de verbinding duurder zal worden, en daarom heeft Rover ook een klacht ingediend. Ook de NMBS (de spoorwegen van België) onderzoekt of het niet mogelijk is de Beneluxdienst toch te blijven behouden. Nu (het eerste kwartaal van 2008) loopt er een proefproject waarbij dagelijks één doorgaande Intercity Brussel-Amsterdam en één omgekeerd zijn vervangen door Nederlands materieel met een overstap in Roosendaal. Vanuit Brussel rijdt de InterRegio Jambes-Essen door tot Roosendaal, waar er aansluiting is op een trein naar Amsterdam. In de omgekeerde richting gebeurt hetzelfde. Wanneer de Beneluxtrein via de HSL gaat rijden, zal de route via Roosendaal alleen nog op deze manier mogelijk zijn. Daardoor is de InterRegio-verbinding Jambes-Essen vanaf december 2007 Brussel-Essen geworden.

De Beneluxtrein is op 9 december 2012 gestopt met rijden en is nu definitief vervangen door de Fyra. Maar dor de vele defecte die de Fyra heeft gehad is op 17 januari 2013 om de Fyra uit de dienstregeling te halen. Op 31 mei 2013 heeft NMBS en op 3 juni 2013 heeft NS besloten helemaal te stoppen met de Fyra. Of de Beneluxtrein nu weer gaat rijden zoals hij tot 9 december 2012 deed, is onbekend.

wikipedia:Beneluxtrein

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Beneluxtrein&oldid=384888"