Beijing: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 3: Regel 3:
 
|afbeelding= [[Bestand:Skyline Beijing.jpg|255px]]
 
|afbeelding= [[Bestand:Skyline Beijing.jpg|255px]]
 
|kaart= [[File:Beijing dot.png|275px]]
 
|kaart= [[File:Beijing dot.png|275px]]
|provincie= Minsk (oblast)
+
|provincie= Peking (stadsprovincie)
 
|land= China
 
|land= China
 
|hoofdstad= Ja
 
|hoofdstad= Ja
Regel 14: Regel 14:
 
}}
 
}}
   
  +
'''Peking''' of '''Beijing''' ([[Traditioneel Chinees]]: 北京, [[Vereenvoudigd Chinees]]: 北京, [[Pinyin]]: Běijīng) is de hoofdstad van [[China]]. Er wonen bijna 20 miljoen mensen. Het is de op-één-na grootste [[stad]] van [[China]] qua bevolking, na [[Sjanghai]]. Peking is een belangrijk knooppunt voor wegen en spoorwegen. De stad is geen belangrijke [[Economie|economische]] stad van [[China]], maar wel op het gebied van [[bestuur]], [[onderwijs]] en [[cultuur]]. Peking is erg groot. De [[stad]] is vooral met de toekenning van de Olympische Spelen in 2008 enorm gemoderniseerd. Oude wijken ("Hutongs") werden met de vlakte gelijk gemaakt en daarvoor in de plaats verrezen torenhoge, moderne flatgebouwen. Per dag kwamen er 1000 nieuwe auto's op de wegen bij. Een van de grote bezienswaardigheden is "de verboden stad". Het ligt aan het "het plein van de Hemelse Vrede", waar ook het graf (mausoleum) van [[Mao Zedong]] te bezichtigen is. Het plein is ook bekend doordat er in 1989 een opstand van studenten tegen de (strenge) regering werd neergeslagen.
'''Peking''' of '''Beijing''' ([[Traditioneel Chinees]]: 北京, [[Vereenvoudigd Chinees]]: 北京, [[Pinyin]]: Běijīng) is de hoofdstad van [[China]].
 
   
De [[stad]] is erg groot. Er wonen ongeveer 15 miljoen mensen. Het is de op-één-na grootste [[stad]] van [[China]] qua bevolking.
 
De stad is vooral met de toekenning van de Olympische Spelen in 2008 enorm gemoderniseerd. Oude wijken ("Hutongs") werden met de vlakte gelijk gemaakt en daarvoor in de plaats verrezen torenhoge, moderne flatgebouwen. Per dag kwamen er 1000 nieuwe auto's op de wegen bij.
 
 
Een van de grote bezienswaardigeheden is "de verboden stad". Het ligt aan het "het plein van de Hemelse Vrede", waar ook het graf (mausoleum) van Mao te bezichtigen is. Het plein is ook bekend doordat er in 1989 een opstand van studenten tegen de (strenge) regering werd neergeslagen.
 
 
{{Sjabloon:Grote steden in China}}
 
{{Sjabloon:Grote steden in China}}
 
{{Sjabloon:Navigatie bestuurlijke indeling van 'Groter China'}}
 
{{Sjabloon:Navigatie bestuurlijke indeling van 'Groter China'}}

Versie van 28 jun 2014 10:26

Sjabloon:Stad

Peking of Beijing (Traditioneel Chinees: 北京, Vereenvoudigd Chinees: 北京, Pinyin: Běijīng) is de hoofdstad van China. Er wonen bijna 20 miljoen mensen. Het is de op-één-na grootste stad van China qua bevolking, na Sjanghai. Peking is een belangrijk knooppunt voor wegen en spoorwegen. De stad is geen belangrijke economische stad van China, maar wel op het gebied van bestuur, onderwijs en cultuur. Peking is erg groot. De stad is vooral met de toekenning van de Olympische Spelen in 2008 enorm gemoderniseerd. Oude wijken ("Hutongs") werden met de vlakte gelijk gemaakt en daarvoor in de plaats verrezen torenhoge, moderne flatgebouwen. Per dag kwamen er 1000 nieuwe auto's op de wegen bij. Een van de grote bezienswaardigheden is "de verboden stad". Het ligt aan het "het plein van de Hemelse Vrede", waar ook het graf (mausoleum) van Mao Zedong te bezichtigen is. Het plein is ook bekend doordat er in 1989 een opstand van studenten tegen de (strenge) regering werd neergeslagen.


Sjabloon:Navigatie bestuurlijke indeling van 'Groter China'

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Beijing&oldid=343045"