Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 24 juni t/m 24 juli staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Honderdjarige Oorlog. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Beemster

Uit Wikikids
Versie door Denice (overleg | bijdragen) op 9 jun 2008 om 19:47 (Geschiedenis)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Beemster nu

De Beemsterpolder ligt in Noord-Holland tussen Alkmaar, Hoorn, Edam en Purmerend. Op dit moment wonen er 8.486 inwoners (1 februari 2008, bron: CBS). de oppervlakte is 72,08 km² waarvan 2,80 km² water wat vooral bestaat uit de ringvaart die om de polder heen ligt en de grens van de gemeente is.Geschiedenis

Rond het jaar 8oo was de plek waar nu de gemeente Beemstster ligt bedekt met veen. Door dat veen gebied lag een klein riviertje Bamestra (daar werd de naam beemster van afgeleid). Het riviertje groeide uit tot een meer dat in verbinding stond met de Zuiderzee( nu het IJselmeer).


In opdracht van rijke kooplieden en de burgemeester van Amsterdam werd met 43 molens de Beemsterpolder drooggemalen door Jan Adriaanszoon Leeghwater.Dit gebeurde door het ophogen van de dijken en het graven van een ringvaart. Het water werd over de dijk gepompt in de ringvaart. Dit gebeurde op deze manier

Toen dit allemaal klaar was was het inmiddels 19 Mei 1612. Het land werd verdeeld in kavels (stukken land) in de vorm van rechthoeken. Er kwamen rijke handelaren wonen met een buitenhuis. Veel van deze rijke handelaren hadden ook een boerderij omdat de grond vruchtbaar was. Inmiddels zijn er nog maar weinig van deze buitenhuisen over en staan er veel boerderijen.


Werelderfgoed

In 1999 werd de Beemster uitgroepen tot Werelderfgoed. Dit omdat de polder nog steeds ingedeeld in de zuivere vierkanten die weer verdeeld zijn in zuivere rechthoeken( de kavels')net als 400 jaar geleden. Ook staan er nog een aantal stolpen en buitenhuizen uit die tijd.Bijzondere plekken

De Nederlands Hervormde kerk werd gebouwd in 1623 en ontworpen door Hendrick de Keyser(ook de ontwerper van Zuider- en Westerkerk). Naast de kerk werd een consistorie voor de kerkenraad en een stovenkamergebouwd. Hier konden verkleumde kerkgangers hun stoven vullen met kooltjes, zodat ze in de kerk geen koude voeten kregen.

In de pastorie van de kerk in Middenbeemster is het Museum Betje Wolff, dat genoemd is naar de 18de eeuwse schrijfster Elizabeth Wolff. Zij was getrouwd met dominee Adrianus Wolff en woonde in de pastorie.

Op de achtergrond de kerk.

Opvallend is in de Beemster is het oude smederijpand met de travalje, de stal waar paarden werden beslagen. Vanaf 1676 hebben generaties smeden in deze smederij geleefd en gewerkt. Nu zit er een bloemenzaak in het pand, maar je kunt er nog steeds komen kijken en zelfs het smidsvuur laten opvlammen.


Videolink

Centraal in de video staat het plan van ingenieur Leeghwater om de veenplassen in Noord-Holland droog te leggen.

--Denice 21 mei 2008 21:54 (CEST)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Beemster&oldid=59372"