Beeldenstorm

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 7 okt 2021 om 19:44 (replaced: |thumb| → |miniatuur| (2))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De kathedraal van Straatsburg wordt tijdens de Franse Revolutie omgedoopt tot een tempel van Rede, waarbij veel beelden worden vernield

In de geschiedenis zijn er meerdere beeldenstormen geweest. De voor Nederland bekendste Beeldenstorm vond plaats in 1566, van augustus tot oktober. Protestanten vernielden in de Rooms-Katholieke kerk diverse voorwerpen. Er vielen echter relatief weinig doden. Er zijn soms wereldwijd heel heftige en georganiseerde beeldenstormen geweest. In de Franse Revolutie was de beeldenstorm zo heftig, dat niet alleen beelden in kerken werden vernield, maar hele kerken werden geplunderd en bisschoppen, priesters en veel gelovigen massaal werden gedood. Omdat tijdens de protesten tegen het racisme naar aanleiding van de gewelddadige dood van George Floyd ook veel beelden van bekendheden uit de Verenigde Staten en Engeland werden omgetrokken, wordt hier ook wel van een beeldenstorm gesproken.

Verspreiding in 1566

De Beeldenstorm begon in Vlaanderen, verspreidde zich naar Brabant en via Holland naar Friesland.

Mensen die in die tijd kritiek hadden op de Rooms-Katholieke Kerk, hielden kerkdiensten buiten de stad. Als ze daarbij betrapt werden, werden ze voor straf gedood. Ze waren het niet eens met de leer van de Katholieken, bijvoorbeeld omdat ze tot beelden baden en rijkdom vergaarden. De fanatieke protesten zagen de Katholieke Kerk als een verlengstuk van de Spaanse overheerser. Ze uitten hun woede op de rijke Rooms-Katholieke Kerk door de beelden kapot te slaan en kostbare bekers en schalen te stelen.

Invloed op de 80-jarige oorlog

Toen koning Filips II in Spanje hoorde over de Beeldenstorm, stuurde hij een leger onder leiding van de generaal Alva naar der Nederlanden om de daders streng te straffen. In 1567 trad Magreta van Parma af omdat ze het niet eens was met de methoden van Alva.

Willem van Oranje vluchtte onmiddellijk, omdat hij tegen de politiek van Filips II was. Hij vond dat de Spanjaarden te hoge belastingen, te veel macht hadden en Alva te wreed was. Bovendien vond hij dat protestants en katholiek door elkaar moesten kunnen bestaan. Hij vluchtte naar Duitsland en probeerde een leger te verzamelen tegen de Spaanse overheersing. In eerste instantie vocht hij niet tegen koning Filips, zoals blijkt uit het nationale volkslied, het Wilhelmus. Dat veranderde niet lang daarna echter. Intussen werden de mensen die niet katholiek waren, en iets te maken hadden met de Beeldenstorm, vervolgd. Hij richtte de Raad van Beroerte op om de schuldigen te straffen met de doodstraf of met verbanning.

Ook Egmond en Hoorne werden onthoofd, dit waren belangrijk mensen van Willem van Oranje. Toen Willem van Oranje tegen Filips in opstand kwam, begon de tachtigjarige oorlog.

Beeldenstorm van de Franse Revolutie

In de jaren van 1789 tot en met 1794 hebben Franse revolutionairen geprobeerd om de Rooms-Katholieke Kerk in zijn geheel te beëindigen. Veel dure spullen uit de kerken werden verkocht om de Revolutie te betalen. Hele kloosters werden ontmanteld en protesterende gelovigen werden massaal vermoord. Een bekend voorbeeld is het kloostercomplex van Cluny dat grotendeels met de grond gelijk werd gemaakt. Kathedralen werden tempels van Rede, ook de Notre Dame in Parijs. Ook toen de Franse troepen de Nederlanden binnenvielen, werden veel kerken leeggeroofd, of werden beelden omver getrokken.

Beeld van Koning Leopold II werd al in 2018 beklad

Protest tegen het racisme

In juni 2020 zijn wereldwijd protesten georganiseerd tegen het racisme. Omdat in veel landen een cultuur van standbeelden bestaat, zijn er ook veel beelden van mensen die veel geld hebben verdiend aan de slavenhandel. Veel van deze beelden zijn omvergetrokken, vooral in de zuidelijke staten van de Verenigde Staten. Het wordt daarom een beeldenstorm genoemd. In sommige landen worden de beelden gewelddadig naar beneden getrokken. In andere landen worden de beelden beklad, soms worden beelden onthoofd en soms worden ze door de machthebbers zelf weggehaald om ze in een museum te zetten.

Video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Beeldenstorm&oldid=686226"