Bataviawerf

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bataviawerf en Museum Batavialand
Lelystad-2018-5.jpg
Museum Batavialand
Locatie Oostvaardersdijk 01-13, 8242 PA Lelystad
Openingsdatum opgericht in 1985, Vanaf 1 juli 2017 is de Bataviawerf onderdeel geworden van Museum Batavialand
Architect
Oorspronkelijke naam
Jaar gesloten
Openingstijden Dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00, zondag vanaf 11.00 uur

In de zomervakantie ook op maandag van 10.00-17.00 uur

Oppervlakte
Type Maritiem museum
Thema VOC en andere maritieme zaken
Eigenaar Stichting Erfgoedpark Batavialand
Directeur Menno Smits
Medewerkers 36 plus vele vrijwilligers
Monumentstatus
Monumentnummer
Bezoekers
Openbaar vervoer Raadpleeg https://9292.nl/
Lid van Museumvereniging

Website
https://www.batavialand.nl/
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

De Bataviawerf staat in Lelystad. Hier ligt een reproductie van de Batavia, een VOC-schip. Vanaf 1 juli 2017 is de Bataviawerf onderdeel geworden van Museum Batavialand. Batavialand is het museum over de geschiedenis van Flevoland. Over het maken van de polders en het nieuwe land daarna. Over het drukke scheepvaartverkeer over de Zuiderzee, de unieke scheepswrakken en archeologische vondsten. Met een werf waar historische schepen worden nagebouwd en oude ambachten levend worden gehouden.

Op deze werf worden schepen van vroeger nagemaakt. Dat is een heel karwei. De eerste "Zeven Provinciën" werd in 1664 op de admiraliteitswerf in Rotterdam gebouwd. Daar waren honderden mensen ongeveer een jaar mee bezig.

De Bataviawerf moet het met minder mankracht, minder geld en kennis doen. Ongeveer 60 mensen werken er nu. Dat zijn vaak mensen die dit vak nog moeten en willen leren. Voor sommige is het een stageplaats.

De werf krijgt geen subsidie (dit is een bijdrage in geld van de regering). Er komen zo'n 100.000 bezoekers per jaar die betalen en verder bedrijven die sponsoren. Afhankelijk van het geld en de mankracht wordt er een planning gemaakt wat ze gaan doen.

Zoals het er nu uitziet duurt het nog 12 jaar voor de "Zeven Provinciën" af is.

Er is vanaf 29 maart 2007 een tentoonstelling op deze werf over Michiel de Ruyter.

Heel bijzonder is het rechte wulf van de Zeven Provinciën. Aan het houtsnijwerk is sinds mei 2005 gewerkt. Het bestaat uit de wapens van de 7 nederlandse provincies, gegroepeerd rondom het wapen van de Nederlandse Republiek met aan iedere kant een leeuw. Dit rechte wulf is 4 bij 7 meter. Volgens de werf is dit het grootste houtsnijwerk op een schip ter wereld.

Op de "Zeven Provinciën" zouden in totaal wel 400 uit hout gesneden beelden komen, maar het project is gestopt omdat het te duur werd om het af te maken.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bataviawerf&oldid=752139"